Grønn omstilling krever mer koordinering og langsikt samarbeid mellom aktørene i næringslivet og forskningsmiljøene. Siden 2016 har Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova derfor samarbeidet om PILOT-E – et samlet finansieringstilbud for raskere utvikling av miljøvennlig energiteknologi. Nå er ordningen evaluert.
Formålet med ordningen er å få frem nye, miljøvennlige og konkurransedyktige teknologier og løsninger, og samtidig oppnå næringsutvikling innen sektoren. PILOT-E skal bringe prosjektene raskere og mer treffsikkert fra idé til marked. Raskere enn det som oppnås ved bruk av partenes ordinære virkemidler.
Det er så langt gjennomført fem tematisk spissede utlysningsrunder. Av 63 prosjektsøknader, er det innvilget tilskudd til 23 prosjekter. Flere av disse er ferdigstilt eller nærmer seg ferdigstillelse.
Nå er PILOT-E evaluert av Menon Economics AS som har sett både på ordningen og resultater og effekter så langt.
Evalueringen viser at PILOT-E påvirker omfang, fremdrift og realisering av prosjektene. Blant annet svarer mer enn 70 prosent av prosjektpartnerne at PILOT-E muliggjør et raskere utviklingsløp. De kan nå sette i gang og gjennomføre prosjekter med høyere ambisjonsnivå. Og at det oppfattes som et kvalitetsstempel å være et PILOT-E prosjekt.
- Vi er svært godt fornøyde med å få dokumentert dette gjennom en grundig ekstern evaluering, sier Håkon Haugli. Haugli er administrerende direktør i Innovasjon Norge. – Det var nettopp dette som var målsettingen med å etablere PILOT-E.
Evalueringen har også sett på merverdien ved bruk av PILOT-E-modellen. Da sett i forhold til ordinær bruk av virkemiddelaktørenes ordninger og på hvordan samarbeidet er organisert
- Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova har ulike formål og dermed ulike verktøy og virkemidler. Hovedtanken med PILOT-E er å kombinere og tilby disse samlet. Slik kan samarbeidskonsortiene tørre å fremme mer ambisiøse og sammensatte prosjekter, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova. - Evalueringen viser at denne intensjonen er oppfylt. Og som følge klarer vi å utnytte hverandres forskjeller og kompetanse og dermed tar ut synergier. Dette vil vi videreføre og utvikle videre de neste årene.
Evaluatorene peker også på noen konkrete områder for forbedring. Ved utvelgelse av prosjekter anbefales det å legge større vekt på internasjonalt markedspotensial. Og på søkernes planer for å skalere resultatene.
Det er også behov for å tydeliggjøre forskjellene mellom PILOT-E og underliggende ordninger. Og en bedre forutsigbarhet når det gjelder utlyst tematikk.
– Dette er også i tråd med det vurderinger vi har gjort oss. Utvikling av sterke bedrifter og teknologimiljøer på disse viktige områdene krever forutsigbarhet. Dette vil Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova ta med seg i den videre utviklingen av PILOT-E og samarbeidet mellom aktørene. Avslutter Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.
Last ned rapporten og les mer her (lenke) (PDF).
Se også en presentasjon i forbindelse med evalueringen (PDF)
Kontaktperson angående evaluering:
Kristina Wifstad, Menon Economics, kristina@menon.no