Hvorfor satser Enova på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser?
Etter at oljefyrforbudet kom på plass er de direkte klimagassutslippene fra byggsektoren i all hovedsak knyttet til byggeprosessene. Og ikke til selve driften av byggene. I 2019 sto bygge- og anleggsvirksomhet for direkte utslipp på om lag 2 millioner tonn CO2 i Norge (SSB). Størsteparten av utslippene kan tilskrives oppføring, vedlikehold, rehabilitering og avhending av bygg og infrastruktur.
I lavutslippssamfunnet må byggeprosesser gjennomføres utslippsfritt. Regjeringen og flere bykommuner har satt mål om at bygge- og anleggsvirksomhet skal være fossilfri eller utslippsfri innen 2025 eller 2030
Hvorfor er utslippene så store?
Utslippskildene i byggeprosessen er hovedsakelig anleggsmaskiner, byggvarme og uttørking av materialer, samt transport til og fra byggeplass. I dag benyttes nesten utelukkende fossile energikilder på bygge- og anleggsplasser. SSBs statistikk for petroleumssalg viser at det i 2019 ble solgt 129 millioner liter anleggsdiesel til bygge- og anleggsvirksomhet.
Hvordan kan disse utslippene reduseres?
Kort sagt så må all anleggsdieselen erstattes med utslippsfrie alternativer (som elektrisitet, hydrogen og fjernvarme). Det høres kanskje enkelt ut, men er krevende. For det første forutsetter elektrifisering av bygge- og anleggsplasser tilgang på nok energi og effekt til maskiner og utstyr. For det andre er ikke kunnskapen om hvilke løsninger som faktisk finnes god nok hos de fleste byggherrer og entreprenører.
Like viktig er det at dette krever en noe annerledes byggeprosess enn bransjen er vant med. Sektoren er stor og fragmentert, og mange ulike aktører utfører ulike oppgaver i løpet av et byggeprosjekt. Innføring av nye energiløsninger på bygge- og anleggsplasser krever nye arbeidsprosesser og mer koordinering på tvers av verdikjeden.
Hvordan kan en løse opp i disse flokene?
Utslippsfri bygge- og anleggsvirksomhet innebærer en dyptgripende omstilling. Full elektrifisering forutsetter ikke bare tilgang på elektriske anleggsmaskiner. Også en helt ny energiinfrastruktur på byggeplassen som gjør det mulig å lade og drifte flere utslippsfrie anleggsmaskiner. Samt termiske enheter gjennom hele arbeidsdagen. En helt utslippsfri bygge- eller anleggsplass er ennå ikke demonstrert i markedet i praksis, selv ikke i liten skala. Bransjen har derfor svært lite praktisk erfaring fra gjennomføring av utslippsfrie prosjekter. Slike prosjekter vil blant annet kreve samspill mellom mobile ladeløsninger, batterier, laststyring, utslippsfrie løsninger for uttørking, kunnskap om lokal nettsituasjon. Samt kompetanse på elkraft og digitale løsninger som gjør energiinfrastrukturen brukervennlig. Slike systemløsninger finnes ikke i dag.
Det er derfor avgjørende å få demonstrert noen løsninger som vil sette fart på markedsutviklingen. Og som kan vise hvordan en kan avkarbonisere bygg- og anleggsplasser på en god og kostnadseffektiv måte.
Hvordan skal dere få med dere bransjen på dette?
En del aktører har et sterkt ønske om å sette fart i overgangen til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Dette ser vi særlig gjelder toneangivende aktører i bygge- og anleggsbransjen. Samtidig vet vi at det innebærer både risiko og økte kostnader å gå foran.
For markedsaktører som vil ta denne rollen kreves både utviklingsarbeid, samarbeid på tvers av verdikjeden. Samt forholdsvis store investeringer i utstyr for å verifisere løsningene. I tillegg vil det gå mer tid til prosessorganisering samt administrative / prosjekt kostnader, plunder og heft ved første gjennomføring. Vår støtte vil avlaste noe av risikoen og kostnadene, og på den måten bidra til at flere pilotprosjekter blir realisert.
Har dere noen eksempel på prosjekter dere kan støtte?
Vi kan blant annet støtte infrastruktur og systemløsninger for energiforsyning på bygge- og anleggsplasser. Dette inkluderer også mobile løsninger for lading og effekt som battericontainere, og innovative løsninger for utslippsfri byggvarme. I tillegg ønsker vi å støtte forretningsmodeller, tjenester, digitale løsninger og logistikksystemer som letter overgangen til nullutslippsløsninger. Felles for alle løsningene vi kan støtte er at de må være skalerbare. Og ha en ambisjon om at de skal kommersialiseres på sikt.
Hvorfor støtter dere ikke løsninger basert på biodrivstoff?
Biodrivstoff er en knapp ressurs som det forventes økt etterspørsel etter. Vi anser det derfor som uheldig om markedet kun investerer i denne type løsninger. Vi ønsker med satsingen å ta markedet et steg videre og bidra til at utslippsfrie løsninger testes og utvikles. Utslippsfrie bygge- og anleggsprosjekter forutsetter en annen type infrastruktur på og frem til bygge- eller anleggsplassen. Samt en annen type prosess og organisering gjennom bygge- eller anleggsprosjektet. Vi ønsker å bidra til at man finner gode løsninger her.
Hva er deres oppfordringer til de som nå ser muligheten om realisering av prosjekter som omhandler utslippsfrie bygg- og anleggsplasser?
Aller først så anbefaler vi at de leser informasjonen som finnes på nettsidene våre. Men ta gjerne kontakt med oss så fort som mulig så skal vi gi gode råd på veien.