Antikvariske hensyn så ut til å bli en hindring da Höegh Eiendom skulle pusse opp et kontorbygg. Nærmere bestemt fasaden på kontorbygget i Wergelandsveien 7 i Oslo. Istedenfor åpnet det dørene for den innovative fasadeløsningen Q-Air – og 1 million kroner mindre i strømutgifter hvert år.
– Når vi først skulle
rehabilitere fasaden, ville vi gjøre bygget mer energi- og miljøvennlig. Det er
noe både leietakerne og vi er opptatte av. Vi blir attraktive i markedet når vi tar i bruk ny teknologi, sier Øyvind Meyer Kristiansen, prosjektleder i Höegh Eiendom. Det samme gjelder når vi driver markedsutviklingen fremover.
Bygget han snakker om ligger i Wergelandsveien 7, og ble reist på
60-tallet.
– Antikvariske hensyn sier
at vi skal bevare fasaden slik den så ut da det var nytt. Det skapte en utfordring da noen av fasadeplatene var i ferd med å sprekke. Vi ble nødt til å rehabilitere, forklarer Kristiansen.
Samtidig skapte det
muligheter. Den nye fasadeløsningen gjør at Höegh Eiendom sparer omtrent 1 GWh
– og 1 million kroner – årlig. Det tilsvarer 60 prosent av det tidligere energiforbruket
i bygget.
At Enova kvalitetssikret det og sa at de hadde tro på prosjektet, ga oss tryggheten til å sette i gang..
Ny fasade utenpå den gamle
Innledningsvis vurderte de å ta i bruk mer konvensjonelle fasadeløsninger.
– Vi var enige med Plan- og bygningsetaten om at den nye fasaden skulle etableres utenpå den gamle. Men med de konvensjonelle løsningene ville det ført til et stort utbygg, og det ville ikke sett fint ut. I tillegg ville det gitt problemer med byggegrensene, sier Kristiansen.
En fasadekonsulent hadde oppdaget den nye løsningen Q-Air, og presenterte den for Höegh Eiendom. Teknologien hadde aldri vært brukt i Norge, men oppfylte alle kravene til Höegh Eiendom.
Enova ga trygghet og pengestøtte
Eiendomsselskapet så verdien som lå i teknologien, og tok kontakt med Enova for å få rådgiving og støtte. De fikk 16,2 millioner kroner til prosjektet som kostet omtrent 60 millioner. Kristiansen sier at Enova også hjalp dem å ta beslutningen:
– Da vi søkte, ga Enova oss en tredjepartsvurdering av hvor bra prosjektet var. At Enova kvalitetssikret det og sa at de hadde tro på prosjektet, ga oss tryggheten til å sette i gang.
Passivhusstandard
Q-Air består av hele seks lag glass, noe som gir lav U-verdi og minimalt varmetap.
– Den nye fasaden ligger godt innenfor passivhusnivå, og vi trenger heller ikke utvendig solavskjerming. I tillegg er fasaden betydelig tynnere enn konvensjonelle løsninger, noe som gjør at vi bevarer estetikken til bygget, forklarer Kristiansen.
Kontrakten ble skrevet i mars 2015, og den nye fasaden stod klar i november samme år. Hele arbeidet foregikk mens bygget fortsatt var i drift.