Nyskapende kontorbygg produserer sin egen energi i Drammen
«Energibygget» i hjertet av Drammen er et av Norges mest spennende kontorbygg. I en av ytterveggene skjuler det seg nemlig solcellepaneler, som gir bygget selvforsynt energi.
Det høyreiste kontorbygget på sørsiden av Drammenselva er et skinnende blikkfang. Bygget har ikke bare passivhusstandard. Det forsyner også seg selv med energi ved hjelp av solcellepaneler som er integrert i en av ytterveggene
Pengestøtten på 1,5 millioner kroner fra Enova var avgjørende for å sette ideen ut i livet
Sammen med de mer tradisjonelle solcellepanelene på taket, produserer den sørvendte solveggen over 100 000 kWh hvert år. Det betyr at all belysning i bygget kommer fra sola.
Kortreist strøm
– Mens annen fornybar energi må fraktes over lange avstander, trenger vi bare å sende energien noen centimeter gjennom en vegg. Dette er definisjonen på kortreist strøm, sier administrerende direktør i Union Eiendom, Trond Åsheim.
Eiendomsselskapet står bak det 7 etasjer høye kontorbygget, som er Norges eneste av sitt slag. Og bygget er landets tredje største solenergianlegg (per 1. februar 2017). I tillegg er bygget landets første med monokrystallinske solceller i dobbelt herdet glass i fasaden.
For å realisere den innovative fasaden, måtte Union Eiendom ut med 3,4 millioner kroner i merkostnader.
- Pengestøtte fra 1,5 millioner kroner fra Enova var avgjørende for å sette ideen ut i livet, sier Åsheim.
Administrerende direktør i Union Eiendom, Trond Åsheim.
Hevet ambisjonsnivået
Union Eiendom startet med en idealistisk tanke om å bygge et bygg med passivhusstandard.
– Deretter bestemte vi oss for å gå for energiklasse-A. Ambisjonsnivået ble raskt høyere etter at vi kom i dialog med Enova, sier Åsheim.
Det innebar blant annet at de installerte LED-lys fremfor vanlige lys og valgte U-verdi 0,7 på alle vinduer. Samt isolerte med 5 centimeter ekstra isolasjon i ytterveggene. Disse tiltakene inngikk ikke i søknaden om ny teknologistøtte. Åsheim sier investeringen var verdt det av mange grunner:
– En av de viktigste årsakene for å bygge grønt, var å tiltrekke oss viktige leietakere. Det var spesielt Glitre Energi vi hadde i tankene.
Og den leiekontrakten klarte de å sikre seg. Energiselskapet flyttet inn i bygget i januar 2016. Det samme gjorde selskapene Trysilhus og Conexus.
Flere vil ta i bruk teknologien
Det ytterste laget av fasadeveggen bidrar til at Energibygget ikke bare er grønt i overført betydning.
– Det grønne fargeprintet gjør at de 20 000 bilistene som passerer hver dag får noe å legge blikket på, sier Åsheim.
Jevnt over er det solcellene på taket som produserer mest energi, men Åsheim har fått en positiv overraskelse i høst. Jo lavere sola står på himmelen – dess mer energi produserer «solveggen».
– Dette er et godt argument for at flere næringsbygg i Norge bør gjøre det samme som oss. Jeg kan garantere at det vil dukke opp mange lignende bygg rundt om i landet i tiden som kommer. I hvert fall sett ut fra antallet som har tatt kontakt med meg etter dette prosjektet, sier Åsheim.