Gjennom EPC-modellen sparer Skjervøy kommune i Troms over 1,6 millioner kWh i året. Samtidig får de rustet opp bygningsmassen sin.
- Mange kommuner, spesielt her i nord, sliter med økonomien. Ved å gjennomføre energieffektiviseringstiltak med bruk av EPC-metoden, slår man to fluer i en smekk. I tillegg til å få en kontraktfestet garanti for innsparing. Har vi fått gjennomført vedlikehold og modernisert gamle anlegg, sier Terje Trætten, prosjektleder i Skjervøy kommune. Kommunen fikk støtte fra Enova på 1,3 millioner kroner til å iverksette tiltakene.
Tiltak i 50 % av kommunale bygg
Skjervøy kommune signerte en EPC-kontrakt med energientreprenøren AF Energi & Miljøteknikk i juli 2014. Og satte i verk tiltak i blant annet Skjervøy Barneskole, ungdomsskolen med idretts- og svømmehall, rådhuset og et bofellesskap. Etterisolering, driftskontroll, behovsstyrt ventilasjon og nye varmeløsninger er eksempel på tiltak som er med på å få energibruken ned.
– Vi er en liten kommune. Og vi har ikke nok kapasitet eller kunnskap til å sette i gang riktige tiltak for energibesparelse på egen hånd. Av og til må man innrømme at noen andre har bedre kjennskap til markedet enn det vi har, sier Trætten.
Driftsfasen
Alle tiltakene er gjennomførte og kommunen gikk over i fase 3, driftsfasen, fra 1. januar 2016. Trætten forteller at det var noen barnesykdommer i oppstarten, som ikke er uvanlig i slike prosjekter. - Nå er anleggene i god drift og vi holder den forventede innsparingen, avslutter han.
Beregnet årlig innsparelse er på ca.1,3 millioner kroner.