Ved å investere i et felles varmeanlegg fremfor flere små skal Diakonhjemmet gjenbruke overskuddsenergi. Energien fra sykehuset sammen med bruk av geoenergi til å levere varme og kjøling til nye energigjerrige bygg. Gevinsten vil være redusert forbruk og energikostnader for alle brukere.
– Tradisjonelt har man vurdert det enkelte bygg for seg selv. Formålet med dette prosjektet er å utrede et konsept som utnytter Diakonhjemmets ulike bygningskategorier og bruksmønster. Gjennom samspill skal de oppnå et helhetlig energisystem. Et energisystem for både eksisterende og nye bygg som optimalt utnytter energioverskudd og fordeler dette på en best mulig måte. Vi ser allerede at det er mye potensial for videre arbeid, sier prosjektleder i Diakonhjemmet Eiendom, Jon Reidar Solsrud.
Prosjektet som har fått navnet Diakonhjemmet hage, er et samarbeid mellom Diakonhjemmet og Evotek med sivilingeniør Haga og Haugseth AS. Prosjektet har mottatt 265 000 kroner i konseptutredningsstøtte fra Enova. Dette slik at aktørene sammen kan se på mulighetene for og hvordan et slikt prosjekt best kan gjennomføres.
– Samarbeidet mellom de ulike involverte har vært organisert som delprosjekt. Det har vært viktig at tid og kapasitet har blitt avsatt til nytenkning og gjennomføring av en utredningsfase av konseptet. For vår del har en slik utredningsfase ført til at vi har kommet frem til en god og fremtidsrettet løsning. Vi ville neppe kommet opp med dette resultatet uten å ha vært gjennom denne prosessen, sier Solsrud.
Tenker fremover
Konseptutredningen i Diakonhjemmet hage er en videreutvikling av Diakonhjemmets eiendom på Vindern i Oslo. Eiendommen som utgjør blant annet omsorgsboliger, undervisningsbygg, sykehjem, studentboliger og næringsbygg. I første omgang er det omsorgsboliger og sykehjem det vil fokuseres på.
– Vi befinner oss strengt tatt fortsatt i utviklingsfasen, men begynner sakte men sikkert å gå over i byggefasen. Nå er det først og fremst omsorgsboliger og sykehjem vi vil fokusere på. Etterhvert vil boligområdet og næringsbygg bli koblet på, utdyper Solsrud og påpeker:
– Dette er kanskje et av få prosjekter jeg har jobbet med som utelukkende har vært vinn-vinn-situasjon for alle involverte parter.
Et naturlig valg
For Diakonhjemmet startet dialogen med Enova for hele fire år siden. De har siden den gang fått gode innspill til utvikling av prosjektet.
– Som ideell organisasjon har man gjerne trange budsjetter. Med støtte fra Enova får man likevel mulighet til å utrede løsninger som dette. Enova er unike i den grad at de har kunnskap og erfaring som få andre har. Det er jo meningen at de skal brukes til slike prosjekter. For vår del var det i hvert fall et helt naturlig valg å involvere dem, sier Solsrud og legger til:
– Vi har allerede snakket om at det kan bli aktuelt å sende inn en ny søknad. Ettersom dette er et såpass omfattende prosjekt så er det greit å ikke forhaste seg for mye.