Nå kan det snart bli slutt på flammen på taket hos Eramet Norway i Sauda. Gjennom et pilotprosjekt med nærmere 12 millioner kroner skal Eramet teste ut gassmotorer som omdanner ovnsgass til strøm og varme.
Eramet Norway er en verdensledende produsent av raffinerte manganlegeringer som er en viktig bestanddel i fremstilling av høykvalitets stål. Selskapet har et årlig kraftforbruk på ca 2 TWh.
- Vi har høye ambisjoner for innovasjon og bærekraftig utvikling. I prosessanleggene til Eramet Norway gjøres det stadig forsøk for å finne bedre løsninger med hensyn til energi og miljø. Dette prosjektet er et viktig teknologisprang mot denne ambisjonen, sier direktør for strategisk utvikling i Eramet Norway, Kåre Bjarte Bjelland.
Dersom piloten blir en suksess, vil potensialet i en fullskalaløsning være 100 GWh elektrisk energi. Samt 200 GWh termisk energi for industriell utvikling både for Eramet Norway og potensielle nyetableringer.
Den samlede tilgangen av ny energi vil da kunne bli 300 GWh som tilsvarer energiforbruket i om lag 15 000 boliger. Et vellykket prosjekt vil også kunne bidra med teknologiske løsninger som gir en grønnere utvikling for hele smelteverksindustrien.
Første med støtte til pilotering
- Eramet Norway driver et langsiktig og målrettet arbeid med utvikling og implementering av ny teknologi. Den nye teknologien har potensial for reduksjon av CO2-utslipp og mer effektiv energiutnyttelse. Vi har hatt gleden av å være med på denne reisen, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova. Vi trenger flere spydspisser som Eramet Norway for å nå målet om lavutslippssamfunnet.
Enovas avtale med Olje- og energidepartementet for 2017–2021 trekker opp høye ambisjoner for utvikling og demonstrasjon av energi- og klimateknologi. De nye ambisjonene ble markert med tre nye støttetilbud i januar 2017.
- EN Sauda er den første industribedriften som støttes gjennom Enovas program for støtte til pilotering av ny energi- og klimateknologi. Tilbudet er nytt fra 2017, og vi ser med glede at prosessindustrien nå responderer godt på dette. Dermed drives utviklingen fremover. Vi har tro på at dette vil hjelpe flere prosjekter og teknologier ut i verden, avslutter Nakstad.