Gudvangen Stein elektrifiserte sikteverk
Gudvangen Stein AS mottok i 1 600 000 kroner til å elektrifisere sikteverk gjennom programmet klima og energisatsninger i industrien.
Søk om investeringsstøtte til utfasing av fossilt drevne mekaniske arbeidsprosesser
Enova gir finansiell støtte til utfasing av fossilt drevne mekaniske arbeidsprosesser, gjennom programmet Klima- og energisatsninger i industrien. Programmet har ulike tema til hver søknadsfrist, og man kan søke om støtte til utfasing av fossilt drevne mekaniske arbeidsprosesser ved følgende søknadsfrister i 2024:
Hvem er vi?
Gudvangen Stein AS er en gruve som tar ut anortositt i Nærøydalen i Vestland fylke og ledes av Frode Øvsthus. Gruven har i dag 18 ansatte og sysselsetter rundt 5-10 årsverk fra lokale entreprenører og bedrifter. Gruven har vært i drift i flere tiår og har i dag et årlig uttak på rundt 500 000 tonn stein med god vekst år for år.
-Steinen knuses opp i forskjellige fraksjoner før den transporteres ned dalen til Gudvangen sentrum og lastes på skip. Anortositt fra Gudvangen brukes primært til å produsere steinull hos kunder som Rockwool, Knauf, Paroc og St.Gobain men også til lys asfalt, tilslag og annet, sier Frode Øvsthus.
-Ved bruk av isolasjon bidrar ett tonn anortositt med å redusere mange tonn CO2-utslipp gjennom lavere behov for oppvarming. En av våre kunder oppgir at ett tonn CO2-utslipp under produksjon av steinull fører til 200 tonn redusert CO2-utslipp grunnet redusert oppvarmingsbehov de neste 50 årene.
Hva har Gudvangen Stein gjort?
-Gudvangen Stein har en målsetning om å ha fossilfri produksjon av anortositt og jobber kontinuerlig med å identifisere nye tiltak for å redusere våre utslipp. Gjennom Enova sine tematiske satsninger for arbeidsprosesser har vi søkt og fått tildelt støtte for å skifte ut sikteverk som var drevet med fossil energi til nytt sikteverk som var helelektrisk. Dette prosjektet vil fremover gi en reduksjon i dieselforbruk på oppunder 100 000 liter årlig, tilsvarende rundt 320 tonn CO2 årlig. Som del av prosjektet som vi søkte støtte for, ble verket vårt designet på nytt som ga redusert behov for å flytte masser med hjullaster, noe som ga ytterligere gevinster.
-Vi har også pågående prosjekter for å ytterligere redusere vårt utslipp. Nye maskiner kjøpes enten som hybrid eller elektriske. Selskapet har nylig fått tildelt støtte til etablering av ladeinfrastruktur for maskiner og tar sikte på å skifte ut alle våre trekkvogner med helelektriske i løpet av kort tid, med god støtte fra Enova. Dette vil gi en reduksjon på ytterligere 100 000 liter diesel årlig som også var forventet å øke kommende år. Vi har også pågående prosjekter med etablering av landstrøm og lading for skipene som frakter steinen til Europa og har søkt støtte fra Enova for å kunne gjennomføre dette.
Hvorfor har vi gjort dette?
-Vi mener det er vår plikt å tilstrebe minst mulig utslipp fra våre aktiviteter og jobber kontinuerlig med å redusere våre utslipp, men vi tror og på sikt det vil være lønnsomt og gi oss et konkurransefortrinn. Anortositt har stort potensial til å redusere CO2-utslippene globalt. Gjennom dagens produksjon av steinull og i fremtiden muligens som innsatsfaktor i produksjon av aluminium, der det kan erstatte råvarer med lang høyere karbonavtrykk.
-Vi jobber kontinuerlig med å redusere våre utslipp fordi vi tror det på sikt vil være lønnsomt og gi oss et konkurransefortrinn, men primært fordi vi mener det er vår plikt å tilstrebe minst mulig utslipp fra våre aktiviteter. Anortositt har stort potensial til å redusere CO2-utslipp globalt - i dag gjennom produksjon av steinull og i fremtiden forhåpentligvis som råstoff til aluminium, silica og PCC. Der det for aluminium sin del vil bli til erstatning for bauxitt, som i dag blir importert fra bl.a. Sør-Amerika. En slik overgang vil gi svært store klima- og miljøbesparelse.
Søk om investeringsstøtte til utfasing av fossil varme
Enova gir finansiell støtte til utfasing av fossil varme, gjennom programmet Klima- og energisatsninger i industrien. Programmet har ulike tema til hver søknadsfrist, og man kan søke om støtte til utfasing av fossil varme ved følgende søknadsfrister i 2024: