I mange industrielle virksomheter, vil det finnes mekanisk arbeidende utstyr som ikke er drevet direkte av strøm men av dieseldrevne motorer. For eksempel knuseverk for stein, kverner for stein og biomasse, sikteverk samt intern transport av masse. Mye av dette kan erstattes av stasjonært elektrisk drevet utstyr.
Ved å investere i i elektrisk utstyr koblet til nett, vil klimagassutslippene fra slike virksomheter kuttes kraftig.
Et eksempel på et slikt prosjekt finner vi hos Reddal Sand AS i Agder. De erstattet dieseldrevne knuse- og sikteanlegg med nytt utstyr med elektrisk drift, med støtte fra Enova.
Enova har støttet i underkant av 50 prosjekter som skal fase ut dieseldrevet mekanisk utstyr og erstatte med helelektrisk drift. I snitt innebærer disse prosjektene kostnader på 7,67 millioner kroner hver, og reduserer de respektive aktørers årlige dieselforbruk med nær 100 000 liter. Klimagassutslippene reduseres i snitt med 275 000 kg per år.
Og med oljepris på 10 kr/liter kjøper de årlig inn diesel for 1 million kroner. Det ligger politiske vedtak om å øke CO2-avgiften jevnt fram mot 2030 og at dette vil bety at kostnadene med dieseldriftfyring vil øke betraktelig selv om dieselprisen som sådan skulle holde seg stabil. Rene karbonavgifter vil dobles fram til da.
Søk om investeringsstøtte til utfasing av fossil varme
Enova gir finansiell støtte til utfasing av fossil varme gjennom programmet Klima- og energisatsninger i industrien.
Programmet har ulike tema til hver søknadsfrist, og man kan blant annet søke om støtte til utfasing av fossilt drevne arbeidsprosesser ved søknadsfristen som går ut 14. juni 2024 klokka 12:00. Det kan gis støtte til investering i elektrifisering av mekaniske arbeidsprosesser som tidligere har vært forsynt med energi fra fossile brensler.