En av utfordringene med TRL-klassifisering er at man kan ha et spredt utvalg av teknologier som har oppnådd høyeste TRL-nivå (TRL-9), men som har svært forskjellige utgangspunkt for å kon-kurrere på kommersielle markedsbetingelser.
Dette er ikke minst gjeldende for fornybarsektoren, hvor eksempelvis både vannkraft og offshore vind kan defineres som «kommersielle» (TRL-9), men som er svært ulike med hensyn til kostnader og markedsmodenhet, og dermed også ulike behov for subsidier. I slike sammenhenger kan det være hensiktsmessig å supplere TRL-klassifiseringen med en skala som ivaretar disse forskjellene. Dette kan blant annet gjøres gjennom en såkalt CRI-skala – Competitive Readiness Index.
CRI-6 - Markedsbasert
Ingen subsidier. Ansett som en "Bankable" grade aktivaklasse og drives av samme kriterier som andre modne markeder og teknologier.
CRI-5 - Markedskonkurranse og stor utbredelse
Lange og stabile rammebetingelser. Kun små differanser mellom kostnader og markedspris. Moden forvaltning. Et stort og dynamisk verdensmarked. Strømlinjeforming av finansielle produkter. Teknologiske hyllevarer.
CRI-4 - Mangfoldige kommersielle applikasjoner
Sterk utbredelse av prosjekter, men fortsatt helt avhengig av subsidier. Fortsatt utfordringer innen rammevilkår. Delvis moden forvaltning. Sterk utbredelse av prosjekter i enkelte land/regioner.
CRI-3 - Kommersiell oppskalering
Kunder tar i bruk teknologien. Drives fram av politikk og virkemidler. Økt innslag av gjeldsfinansiering. Lærings- og etableringsfase for forvaltning, myndighet og rammevilkår.
CRI-2 - Kommersiell testing
Det første prosjektet finansieres med EK og statlig støtte. Ingen bankfinansiering. Lite offentlig tilgjengelig data som kan verifisere prosjektet. Identifiserte utfordringer knyttet til regulatoriske forhold.Ingen kunder tar i bruk teknologien.
CRI-1 - Hypotetisk kommersielt forslag
Mulige markeder identifisert. Kommersialiseringen drives av teknologi med liten eller ingen verifiserbare data fra sammenlignbare prosjekter. Grunnforskning og/eller industriell forskning, som støttes gjennom forskningsbaserte støtteprogrammer.