Hver enkelt nordmann må endre holdninger for at den store massen etter hvert skal begynne å røre seg mot lavutslippssamfunnet. Det mener Enova-rådgiver Ståle Kvernrød, som har et klart råd til alle foreldre: – Snakk med barna dine om lavutslippssamfunnet!
Ståle Kvernrød
Seniorrådgiver for industri
1. Hva mener du skal til for at vi når lavutslippssamfunnet?
Jeg tror en generell holdningsendring er avgjørende for at vi skal komme dit. En person som tenker på lavutslippssamfunnet vil trolig begynne å velge matvarer med mindre plastemballasje. Samt går kanskje over til klimavennlig transport. Alene betyr det ikke all verden, men vi må huske at noen av disse enkeltpersonene også er beslutningstakere i industribedrifter. Den dagen store deler av industrien har gått over til CO2-fri produksjon, er vi snart i mål. Det viktigste dagens voksne gjør, er å få barna til å reflektere over egne klimavalg. Selv snakker jeg ofte med mine barn om lavutslippssamfunnet, og prøver å ikke fremstå belærende og masete.
2. Hva mener du er den største utfordringen i bransjen du jobber med?
Den aller største utfordringen er å erstatte kull og koks med biokull i smelteverkene. Dette krever helt ny smelteprosess, i tillegg til at det er vanskelig å levere store nok mengder til overkommelige priser. Myndighetene må bruke gulrot for å få industrien på riktig vei – men også pisk. Jeg er helt sikker på at det er umulig å komme til lavutslippssamfunnet utelukkende med goder. Så fort noen industribedrifter går foran, vil ballen begynne å rulle. Jeg tror de første biokullprosjektene i industrien kommer innen 2022.
3. Hva er du mest stolt av å ha jobbet med?
Jeg var saksbehandler på aluminiumsprosjektet til Hydro på Karmøy, som fikk 1,55 milliarder kroner i Enova-støtte. Pilotprosjektet har som mål å gjøre aluminiumsproduksjonen langt mer energieffektiv. Jeg er imponert over Hydros foroverlente holdning, og stolt over å jobbe med norskt fortrinn som vil få internasjonale ringvirkninger. Prosjektet er et byks mot lavutslippssamfunnet.