Ofte stilte spørsmål - bolig
Energimerking skal bidra til større bevissthet om energieffektivisering. Målet er at flere boligeiere skal gjennomføre tiltak for å redusere samlet energibruk i bygninger.
Alle som skal selge eller leie ut bolig må energimerke boligen og få en energiattest. Nye boliger skal alltid være energimerket. For flerboligbygninger, som boligblokker, rekkehus o.l., kan plikten til energimerking oppfylles enten med energiattest for hver bolig eller en energiattest som dekker hele bygningen.
Nei, da er det ikke et krav om å energimerke. Når du energimerker får du en gratis energiattest som viser hvor energieffektiv boligen din er. Du får samtidig tips om hvilke tiltak du kan gjøre for å spare energi. Skal du pusse opp eller rehabilitere boligen, er det fornuftig å energimerke og ta forslag fra tiltakslisten med i arbeidet. Energimerket kan også ha betydning for betingelsene for boliglånet.
Du kan få andre, som familie eller venner, til å energimerke boligen for deg. Du kan også be en ekspert om å gjøre det, f eks en takstmann eller energiselskapet ditt. Eiendomsmegleren vil også kunne bidra med veiledning.
De aller fleste vil klare å energimerke boligen på egenhånd. Hvis du kun registrerer obligatorisk informasjon tar det fem minutter. Da trenger du å vite boligens areal, byggeår og angi oppvarmingssystem. Hvis det er gjennomført utbedringer i boligen (etterisolert, kjøpt varmepumpe e.l.), kan du legge inn flere detaljer for å få et mer nøyaktig energimerke. Det tar litt lenger tid. Du kan velge vet ikke, dersom det er et tema som du ikke har informasjon om.
Når du bruker ID-porten/MinID betyr det at vi får en sikker identifikasjon av deg som bruker. Opplysningene om boligen blir lagret og kan hentes opp igjen hvis du vil endre noe senere.
Det blir det samme som å jukse med øvrige fakta du oppgir når du selger boligen, som egenerklæringen i salgsprospektet. Du kan bli gjort ansvarlig for å gi feilaktige opplysninger til kjøperen.
Energiattesten er gratis og den får du fram med en gang du har gjennomført energimerkingen. Du kan skrive ut en kopi selv og/eller lagre den i pdf-format. Du kan også dele en lenke til attesten.
Attesten er gyldig i ti år fra den dato du oppretter den.
Skal du selge eller leie ut boligen, må du vise energiattesten til mulige kjøpere og leietakere og den skal inngå i et eventuelt prospekt. Karakteren bør være synlig i markedsføringen/annonseringen av boligen. Tiltakslista bør du se på når du vurderer endringer eller oppgradering av bygningen eller oppvarmingssystemet. Ved å forbedre energimerket kan du sannsynligvis oppnå en bedre pris ved et fremtidig salg av boligen. Energimerket kan også påvirke betingelsene for boliglånet og eventuelt lån for oppgradering av boligen.
Du kan oppdatere opplysningene du har gitt når som helst ved å gå inn i systemet, hente opp igjen energiattesten, endre de aktuelle opplysningene og skrive ut en ny attest.
Hva det koster å heve energikarakteren vil være avhengig av hvilke tiltak du velger. Du kan teste ut om det energisparende tiltaket du vurderer, vil løfte boligen din opp en energikarakter. Du kan for eksempel legge inn en luft-til-luft-varmepumpe og se om det gir en høyere energikarakter. Husk da å avbryte beregningene før lagring og innsendelse. Etterisolering og utskifting av vinduer kan være gode tiltak som ikke er så kostbare hvis de gjøres som en del av annen rehabilitering av boligen.
Ja, hytta må energimerkes dersom den skal selges. Hytta må også energimerkes dersom den leies ut, og utleieperioden og egen bruk tilsammen utgjør mer enn fire måneder i året.
Det er eier som er ansvarlig for at leiligheten blir energimerket. Be utleier om å gjennomføre en energimerking for å få oversikt over energistandarden til leiligheten og få tips om tiltak for å redusere energibruken.
Da kan du la andre gjøre energimerkingen for deg, for eksempel familie eller venner, eiendomsmegler, takstmann eller andre eksperter. Hvis ikke dette lar seg gjøre, kan du fylle ut et papirskjema og sende dette i posten til Enova.
Jo mer detaljerte opplysninger som er gitt, jo mer presis blir energimerkingen og det kan forklare forskjellen i karakterer. Har du gjennomført energiutbedringer på boligen, bør du passe på å legge inn disse opplysningene da det kan gi en høyere karakter. Det er den sist lagrede energiattesten som er den gjeldende.
Oppvarmingskarakteren viser i hvilken grad bygningen kan benytte fornybar energi til oppvarming og varmtvann. Dette vises med en fargeskala fra grønt til rødt. Elektrisk oppvarming og bruk av olje gir rød oppvarmingskarakter. Oppvarmingskarakteren er en del av energimerket i tillegg til energikarakteren som sier noe om energistandarden til boligen.
Energikarakteren viser bygningens energibehov sammenlignet med tilsvarende bygninger. Karakteren strekker seg fra A (høyest) til G (lavest). De fleste eksisterende boliger har en lavere energistandard enn det som er mulig å oppnå i nye hus og vil få en karakter i den nedre enden av skalaen (E-G). Nye bygninger som tilfredsstiller dagens byggeforskrifter vil normalt få ca B.
Du kan finne igjen tidligere energiattester på boligen din, forutsatt at den ble registrert ved hjelp av søk i Matrikkelen.
Med detaljert registrering er det mulig å komme svært langt i å detaljere opplysningene, angi ulik standard på vegger osv. Men dess flere avvik som er fra et enhetlig bygg, dess lenger tid vil registreringen ta. For de mest kompliserte byggene vil man få mest presis attest ved at en ekspert energimerker boligen. Eksperter har anledning til å bruke egne ekspertverktøy som gjør energimerkingen mer nøyaktig.
For å reservere deg mot offentliggjøring av energiattesten, eller informasjon fra energiattesten for boligen din, følg disse trinnene.
- Gå til side 5, "Oppsummering" i registreringsprosessen for energimerking av boligen. (For å komme hit må du først gjennomføre alle foregående trinn).
- Under fanen "Beregnet energimerke", som du finner litt lengre ned på siden. Trykk på linken som viser "Du kan lese mer og oppdatere samtykket her".
- Du vil få to alternativer:
- Standardalternativet er at du godkjenner offentliggjøring.
- Det andre alternativet lar deg reservere deg mot offentliggjøring ved å trykke på "Jeg reserverer meg mot offentliggjøring av energiattest og tilhørende data."
Konsekvensene med å reservere seg mot offentliggjøring
- Bankene vil ikke ha mulighet til å hente inn data om din bolig ved et eventuelt søk om grønt lån.
- Meglere kan ikke innhente energiattesten ved et eventuelt salg av bolig.
For å reservere deg mot offentliggjøring av energiattesten, eller informasjon fra energiattesten må energiattesten sendes inn på nytt der standardalternativet er huket av.