Bygningsenergidirektivet
Fra 1. mars 2024 er EUs bygningsenergidirektiv (2010/31/EU) utgangspunktet for det norske regelverket for energimerking av bygninger og boliger, og energivurdering av tekniske anlegg. Direktivet krever også at det skal stilles minimumskrav til energitilstanden i nye bygninger.
Det første bygningsenergidirektivet ble vedtatt i 2003 og ble etterhvert gjennomført i de fleste europeiske land, dog med nasjonale forskjeller. Siden Norge ikke er medlem i EU skal direktiver gå gjennom en EØS-prosedyre før det eventuelt innarbeides i norsk lovverk. Direktivet fra 2003 ble tatt inn i norsk lovverk i 2010 og direktiv II som ble vedtatt i EU i 2010 tas inn i Norge i 2023/2024. Se lenker i høyremargen til informasjon om status for nyere versjoner av bygningsenergidirektivet.
Innen EU er det satt ambisiøse mål for å redusere energibruk og klimagassutslipp fra bygningssektoren. Bygningsenergidirektivet er et viktig virkemiddel i denne politikken.
Direktivet pålegger medlemslandene å iverksette konkrete virkemidler for å stimulere til energieffektivitet i bygningssektoren. Det er likevel mye som er overlatt til den enkelte nasjon, basert på klima, byggeskikk og etablerte virkemidler.
Ansvaret for direktivets gjennomføring i Norge ligger i Energidepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet. NVE, Direktoratet for byggkvalitet og Enova har fått delegert ansvar for utformingen av de praktiske ordningene.
Hovedinnholdet i bygningsenergidirektivet er:
• Metode for å beregne bygningers energitilstand (energiytelse)
• Minimumskrav til nye og renoverte bygningers energitilstand (jf. energikravene i TEK)
• Energimerking av bygninger
• Energivurdering av kjelanlegg og klimaanlegg