Graddagstall gjør det mulig å sammenligne energibruk i bygg
Noen steder i landet er det veldig kaldt, andre steder er det mildere. Noen år er ekstra kalde, mens andre år er varme. For å kunne sammenligne energibruk til oppvarming i bygninger på ulike steder, over flere år, trenger vi å korrigere tallene. Bruk av graddagstall er beregningsmetode som gjør dette mulig.
Behovet for oppvarming påvirkes naturligvis av utetemperaturen. Graddagstall tar høyde for om et aktuelt år har vært kaldere eller varmere enn normalt. Samt om lokalklimaet er kaldere eller varmere enn landsgjennomsnittet. For riktig sammenligningsgrunnlag «flyttes» alle bygningene til samme geografiske sted og korrigeres til et normalår. Mer presist benyttes «temperaturkorrigering» for å korrigere for den stedlige utetemperaturen et gitt år. Slik at energibruken kan sammenlignes med tidligere år. Videre benyttes «stedskorrigering» til Oslo-klima for å utjevne geografiske skjevheter i utvalget.
Energigradtall og gradtallnormaler
Et komfortabelt bygg holder normalt 21 - 23 grader, men belysning, maskiner og personer står for en liten del av oppvarmingen. Skiller man ut dette vil oppvarmingsbehovet være cirka 17 °C. Derfor brukes 17 °C som basistemperatur.
Beregningsmetoden for temperatur- og stedskorrigering bruker energigradtall og gradtallnormaler. Energigradtall er et mål på oppvarmingsbehovet og er gitt ved differansen mellom døgnmiddeltemperaturen og basistemperaturen på 17 °C. Dersom døgnmiddeltemperatur eksempelvis er 12 °C, vil gradtallet for det aktuelle døgnet bli 17 – 12 = 5. Negative tall settes lik null.
Ved å summere alle gradtallene innenfor samme år får man energigradtallet. Jo høyere energigradtall, jo kaldere klima. Fyringssesongens start er definert som den dagen døgnmiddeltemperaturen kommer under 11 °C, og slutter om våren når 9 °C passeres. Gradtallene for de enkelte år følger i hovedsak de tilsvarende årsmiddeltemperaturene, men med motsatt fortegn. Jo lavere årsmiddeltemperaturen er, jo høyere er årssummen for gradtallet. Forholdet mellom de to er imidlertid ikke lineært, men avhengig av temperaturfordelingen gjennom året. Vintermånedene gir de største bidragene til årssummen for gradtall, mens alle månedsmiddeltemperaturene teller likt ved beregning av årsmiddeltemperatur.
Hvor i landet bygget ditt står og årlige temperatursvingninger påvirker energibehovet til oppvarming. Graddagskorrigering gjør det mulig å sammenligne energibruken med tilsvarende bygg i andre deler av landet og med tidligere år
Hvordan graddagskorrigere energibruken for ditt bygg
For å graddagskorrigere energibruken for ditt bygg, må du først finne ut hvor mye energi bygget bruker på et år. Strømforbruket kan du finne ved å gå inn på «min side» hos ditt energiselskap. Har du i tillegg fjernvarme eller biokjel må du huske å legge til den årlige energibruken fra disse også.
Du må også finne ut hvor stor andel av energibruken til bygget som går til oppvarming (temperaturavhengig andel). Bruk gjerne tabellen på side 7 i Enovas Byggstatistikk 2017 (PDF) for å estimere dette.
Deretter graddagskorrigeres energibrukstallene slik: Energibruk for aktuelt år (kWh) * ((temperaturavhengig andel*normalgradtall Osloklima/graddagstall lokal målestasjon for forutgående år) + (1- temperaturavhengig andel))
Ved å bruke Enovas byggkalkulator kan du se hvordan bygget ditt ligger an sammenlignet med statistikken for energibruk for bygningskategorien. Kalkulatoren har innebygd graddagskorrigering som «flytter» byggene til samme geografiske sted og korrigerer tallene til et normalår. På den måten kan de sammenlignes med tall fra tidligere år og med gjennomsnittet for din bygningskategori.
Ønsker du å hente ut graddagstall for dine bygg selv?
Enova fikk utarbeidet graddagstall som vi publiserte på våre nettsider i perioden 2010 til 2019.
Enova kommer ikke til å utarbeide egne oversikter med graddagstall i tiden framover. Dette tilbys av Norsk Klimaservicesenter, et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat, NORCE og Bjerknessenteret.
Slik finner du graddagstall for dine bygg på Norsk Klimaservicesenter: