Introduksjon til energikartlegging
Innledning
Formålet med energikartlegging er å skaffe mest mulig data om bedriftens energibruk. Dette hjelper deg i arbeidet med å finne gode tiltak for energieffektivisering, og gir underlag for å beregne lønnsomheten i tiltakene.
Denne veiledningen er ment som en introduksjon til kartlegging av energibruk i virksomheten din. Det finnes mer omfattende og standardiserte metoder for energikartlegging, som for eksempel «NS-EN16247 Energirevisjoner - Del 5: Kompetanse til energirevisorer» og «ISO 50002 Energirevisjoner». Se nærmere informasjon om standarder innen energiledelse på vår temaside om Norsk Standard.
Veiledningen er delt inn i fem steg
Steg 1
Avgrensning og datainnhenting
Steg 2
Befaring i anlegget for å kartlegge energitap
Steg 3
Analysere innsamlet data
Steg 4
Identifisere og prioritere tiltak
Steg 5
Detaljere prioriterte tiltak
Steg 1: Avgrensning og datainnhenting
Formålet med steg 1 er å definere rammene for hva som skal kartlegges og skaffe nødvendig dataunderlag, slik som energidata og anleggsdokumentasjon, for å kunne gjennomføre kartleggingen.
Slik starter du arbeidet:
1. Definere og avgrense omfanget av kartleggingen. Hva skal være med, og hva skal ikke være med?
2. Skaffe til veie energifakturaer for de siste tre årene.
3. Tilgang til Elhub, nettleverandør eller leverandør av elkraft.
4. Oversikt over egne energimålere.
5. Flytskjema, blokkskjema, liste over prosesser og utstyr eller annen oversikt over eget bygg/anlegg
6. Eventuelle tidligere gjennomførte energikartlegginger
7. Oversikt over kjente forhold og parametere som påvirker bedriftens energibruk (justeringsfaktorer)
8. Oversikt over planer/prognoser/utvidelser som kan påvirke framtidig energibruk
Råd om kompetanse
Små og mellomstore bedrifter
Ofte er den nødvendige kompetansen tilgjengelig i bedriften, men det kan også være behov for å engasjere eksterne rådgivere. Se flere tips til organisering i Enovas veileder "6 steg til god energiledelse".
Store bedrifter
Når Energieffektiviseringsdirektivet (EED) innføres i Norge vil det stilles krav til kompetanse for den som skal gjennomføre energikartleggingen og for nivået for kartleggingen. Her kan du lese mer om EED.
Er omfanget av kartleggingen tydelig definert?
Hvem utfører kartleggingen?
Intern ressurs? Ekstern ressurs? Rolle? Firma?
Steg 2: Befaring i virksomheten for å kartlegge energitap
Tips til befaring
- Gjør deg kjent med plassering og formålet med alle relevante energimålere (lag en liste over målere)
- Identifiser alle vesentlige energibrukere (lag en liste over utstyret)
- Identifiser flest mulig energisluk (lag en liste over hvor energien brukes, kartlegg avløp, avtrekk, skorstein, kjølere, motordrifter, lekkasjer, trykktap etc)
- Vurdere om en nattevandring kan være aktuelt. En nattevandring kan være hensiktsmessig for å identifisere prosesser som ikke stenges ned utenom produksjon. Lekkasjer og tap er ofte lettere å oppdage når det er stille i anlegget.
- Vurdere behov for nye eller midlertidige målinger for å innhente relevant data.
Det kan være til stor hjelp å bruke sansene. Ofte kan det være nyttig å lytte, se og føle seg frem for å identifisere kilder til energitap. ‐
Kilde: Standard Norge
Steg 3: Analysere innsamlet data
Eksisterende energibruk blir en referanse som forbedringer kan måles opp mot.
Eksisterende energibruk blir en referanse som forbedringer kan måles opp mot. Analysen blir bedre om det brukes data fra flere år i kartleggingen.
Med utgangspunkt i kunnskapen som ble samlet inn i steg 2 kan du nå sette opp en energibalanse. Energibalansen representerer hvor mye energi som totalt kommer inn i virksomhetens systemer, hva energien brukes til, hvor mye som går tapt og hvordan de enkelte bruksområdene for energi påvirker hverandre. Energi som brukes til en oppgave (funksjon), for eksempel lys, kan også avgi varme. Å skru av lyset kan påvirke behovet for varmekilder. Derfor er det viktig å se på helheten, og hvordan de forskjellige elementene kan ha betydning for energibehovet totalt.
Hvordan forstå energibalanse?
Hvordan forstå energibalanse?
«Prosess» kan være en industriprosess alene, et bygg, et anlegg eller en hel virksomhet med både bygg, transport og industriell prosess. I prosessen nyttiggjøres energi for å fremstille produktet eller tjenesten som skal leveres. Målet er å bruke riktig energikvalitet* til riktig formål, og samtidig unngå at for mye lekker ut.
Å danne seg et bilde av energiflyten i prosessen synliggjør mengden energi som går inn i prosessen, hvilke ulike energibærere det er snakk om, og hvor mye som slippes ut til luft og vann, via f.eks. skorsteinen eller avløpet.
*Jo flere oppgaver energiformen kan utføre jo høyere energikvalitet har den. Energi med høyt kvalitetsnivå er eksempelvis elektrisk energi, mens varmeenergi har lavt kvalitetsnivå.
Hvordan etablere energibalansen?
1. Lag en samlet oversikt over alle energistrømmer inn i anlegget basert på målte data.
Få oversikt over:
– Installert og maksimal brukt effekt
– Årlig/månedlig energibruk for ulike energibærere med tilhørende kostnader. Inkluder
gjerne relevant CO2-faktor for fossile energibærere, for å finne tilhørende klimagassutslipp.
Gjør rede for om det er målte eller estimerte verdier, og om det er målinger over timer, dager, måneder eller år.
2. Lag en omtrentlig oversikt over hvor tilført energi forlater anlegget. Gjør rede for om noen av energistrømmene er målte verdier og kartlegg gjerne temperatur på relevante energistrømmer.
3. Fordel tilført energi per delprosess/utstyr om mulig (formålsfordeling).
4. Etabler en oversikt over anleggets energimålere.
5. Etabler en utstyrs-/motorliste og fordel energibruken per komponent.
Her (XLSX) finner du en mal for å samle dataene.
Del 2: Hvordan identifisere og estimere energibruk utenom normal driftstid (tomgangsforbruk)?
Data fra nettleverandør/Elhub eller eget SD-anlegg (Sentral driftskontroll) er gode datakilder for å identifisere tomgangsforbruk. Undersøk timesforbruket i helg eller andre perioder uten bruk/produksjon.
Del 3: Hvordan etablere forholdstall og energiytelsesindikatorer?
For å måle effekten av tiltak kan det være nyttig å etablere energiytelsesindikatorer (EnPI’er). EnPI’er er måltall som du kan bruke til å sammenligne energibruken over tid. Typiske indikatorer kan for eksempel være energibruk per enhet produkt eller råvare, kvadratmeter eller tonnkilometer.
Råd om kompetanse
Mange opplever det som vanskelig å hente inn og analysere energidataene. Da kan det være hensiktsmessig å hente inn ekstern kompetanse.
Er det samsvar mellom kartlagt tilført energi, formålsfordeling og identifiserte energitap?
Er det definert en eller flere hensiktsmessige ytelsesindikatorer (EnPI'er)?
Er det sett på variasjoner i energibruk over flere år? Hvordan er utviklingen i spesifikt forbruk de siste tre til fem årene?
Steg 4: Identifisere og prioritere tiltak
Basert på kartlagte data skal det nå etableres en liste over mulige tiltak.
Del 1: Liste over alle identifiserte tiltak
Listen bør inneholde følgende om hvert tiltak:
1. Tittel på tiltaket
2. Overordnet beskrivelse av tiltaket
3. Hvilke energibærere som blir berørt
4. Et anslag på hvor mye energi som bør kunne gjenvinnes, reduseres eller konverteres
5. En vurdering av endringer i effekt og driftstider*
6. Eventuelt andre gevinster som vannbesparelse, produksjonskapasitet, vedlikehold/levetid etc.
7. Anslag på investeringsbehov og antatt lønnsomhet
Se spesielt etter tiltak som kan redusere tomgang og energitap, eller om det finnes spillvarme som kan brukes til andre formål. Bruk oversiktene du har utarbeidet over tilført og brukt energi for å avdekke sparepotensialet i tiltaket.
* Hvor mye energi som brukes er produktet av effekt og hvor lenge effekten belaster. 10 timer med 10 kW blir for eksempel 100 kWh. Effekten påvirker dermed også energikostnaden. Reduseres effektpådraget reduseres også energibruken, og energikostnaden. Det samme skjer dersom tiden på den samme effekten reduseres.
Du vil kanskje oppleve at listen over potensielle tiltak blir større enn det du har kapasitet til å ta videre. Utfordringen blir da å avgjøre hvilke tiltak som skal prioriteres først. Å sortere aktuelle tiltak ut fra antatt «verdi for bedriften» og tiltakenes «kompleksitet» kan være både hensiktsmessig og relativt enkelt.
«Verdi for bedriften» vurderes ut fra hvor mye energi som vil kunne reduseres, gjenvinnes eller konverteres dersom tiltaket gjennomføres. Eventuelle andre gevinster bør også regnes med. Avhengig av hva som er viktigst for virksomheten kan sparepotensiale oppgis i effekt (kW), energikostnad (kr) eller klimagassreduksjon (kg CO2).
«Kompleksitet» kan vurderes ut fra flere parametere. Består prosjektet av kjent teknologi eller må det utvikles noe nytt? Er det en liten ombygging av prosessen, eller er den mer omfattende med for eksempel mye nedetid eller utvidet arealbruk? Vil tiltaket være rimelig eller kostbart å gjennomføre?
Lag gjerne relevante skalaer og terskelverdier for de to aksene i matrisen før du begynner prioriteringen. Alternativt kan du måle hvert enkelt tiltak opp mot hverandre. Merk at denne prioriteringen kun er ment for å avgjøre hvilke tiltak dere bør jobbe videre med først.
Tips!
Når energibruken er kartlagt kan det være hensiktsmessig å involvere flere ansatte i en idémyldring.
Medarbeidere ute i bedriften er ofte de som er nærmest de energikrevende prosessene, og praktisk erfaring kan være til stor nytte. Ved å engasjere bredt fanges flere ideer opp, og det skapes begeistring og eierskap for prosjektet.
Har det vært bred involvering av ansatte og andre som kjenner anlegget godt i forbindelse med etableringen av en tiltaksliste?
Er listen over tiltak prioritert med en «Topp 10-tiltak» eller tilsvarende?
Har de prioriterte tiltakene fått en tiltaksansvarlig og en frist for når steg 5 skal være gjennomført?
Steg 5 Detaljere prioriterte tiltak
Tiltak som prioriteres i steg 4 bør undersøkes nærmere og detaljeres videre. Dette er ofte den vanskeligste delen av en energikartlegging.
For hvert prioriterte tiltak bør man:
- Bekrefte at antatt energibesparelse er reell
- Detaljere en investeringsplan
- Forberede beslutningsunderlag eller behov for videre undersøkelser
Tips!
- Det kan være hensiktsmessig å få prosjektene vurdert av en energirådgiver.
- Dårlig lønnsomhet? Sjekk enova.no for informasjon om aktuelle støtteprogrammer.