Ved sagbruket Bergene Holm i Holmestrand rettet de blikket mot fremtiden da de startet arbeidet med energiledelse i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt (Treteknisk). Seks år senere er den spesifikke strømbruken redusert med 12 prosent. Rutiner er godt etablert og fire av deres fem sagbruk er med på prosjektet.
På grensen mellom Vestfold og Buskerud fylke håndterer 54 kollegaer 230.000 m³ grantømmer hvert år. Arbeidsplassen omfatter sagbruk, høvleri og fingerskjøtingsanlegg. Da Marcus Olsson fra Treteknisk startet arbeidet med energiledelse hos Bergene Holm var han klar på hva de trengte: mer detaljerte energimålinger.
– Det har vist seg at enkelte sagbruk estimerer mengden biobrensel 30 prosent feil når de registrerer volum inn til fyranlegget. Vi har hogget tømmer siden tidenes morgen, men energieffektivisering er relativt nytt og teknologidrevet. Her finnes det mye å ta tak i for de som er interesserte, forteller Marcus Olsson.
Bergene Holm har redusert strømbruken med 12 prosent siden de startet energieffektiviseringen for seks år siden.
Sagbruket Bergene Holm håndterer 230.000 m³ grantømmer hvert år.
I 2013 kom Marcus fra Sverige til Treteknisk og Norge for å jobbe med nettopp dette. I bagasjen hadde han en utdannelse innen kjemiteknikk og industrielle energisystemer fra Gøteborg. I tillegg var han en del av teamet bak Ecoinflow-prosjektet. Prosjektet som blant annet utviklet en håndbok i energiledelse for sagbruk i EU. Siden den gang har han jobbet med å redusere energibruk blant sagbrukene i Norge. Han skulle ønske det var litt mer interesse for energibesparelse.
– Her har Bergene Holm hatt akkurat riktig innstilling for å lykkes. Det er viktig ikke å tenke på dette som et frittstående prosjekt som er begrenset i tid, men som nye rutiner som kan slå godt ut på flere parametere enn bare energi. Den beste energisparingen per produksjonsenhet får vi ofte når vi klarer å øke produksjonsnivået uten å øke energibruken, sier Olsson.
God oversikt er viktig for å lykkes med energiledelse.
Det lange løpet
Da prosjektet startet i 2014 var Håvard Omholt fabrikksjef på Bergene Holms avdeling på Haslestad. Han husker at han ble kontaktet av Marcus i Treteknisk, og fikk god hjelp til å starte arbeidet og søke om midler fra Enova. Motivasjonen var å spare energi og senke kostnadene. Skulle det lykkes måtte arbeidet være langsiktig og forankret blant de ansatte.
Energiteamet var på saken
Fem mennesker ble plukket ut til å være en del av Energiteamet. Det bestod av Håvard Omholt, utviklingssjefen ved fabrikken, og nøkkelpersoner fra produksjonen. Dette var personer som pekte seg ut som ledere, eller som viste motivasjon for arbeidet. De startet med å kartlegge dagens situasjon og se på hvilket måleutstyr de hadde, og ikke minst hvilket utstyr som de måtte investere i eller bytte ut for å få gode målinger.
– Det er lett å bli motivert i begynnelsen. Da gjør
man de store endringene og ser resultater raskt.
Trikset er å skape tid og rom for det langsiktige
arbeidet, hvis ikke sklir det lett ut.
- Håvard Omholt
– De lavest hengende fruktene var lettest å fange opp. Det gjorde vi gjennom å finne ordentlige tall, være oppmerksomme på energibruken og diskutere problemstillingen med de ansatte. Mange forslag kom raskt på bordet, både de kjappe løsningene, og de som krevde litt flere tiltak. Utfordringen var å kunne utføre dette samtidig som alt annet som skjer på et sagbruk. Hvis vi ikke hadde satt av tid og ressurser til gjennomføring og oppfølging, ville nok prosessen fort ha dødd ut, sier Omholt.
HER ER NOEN AV TILTAKENE BERGENE HOLM HAR GJENNOMFØRT:
Ved installering av varmegjenvinner i tørkekanalen, vil behovet for oppvarming av reduseres, og dermed vil også behovet for energi bli mindre.
Energisparepotensial
15 % av energi til kanaltørker
Gjennom godt vedlikehold av tørkene vil det være færre lekkasjer som påvirker energibehovet. Det kan for eksempel bestå i å ha kontinuerlig oppsyn og vedlikehold av flaps, utette pakninger og porter, utette spjeld og viftemotorer. Rengjør varmebatteri, erstatt varmegjenvinnere som ikke fungerer, isolér tørkebygning og bytt ut eller vedlikehold varmerør.
Energisparepotensial
5-20 % av varmeenergi til tørkene.
Andre gevinster
Mer effektiv tørkeprosess gir økt kapasitet.
Simuleringer brukt i kombinasjon med målinger kan utnyttes til å optimalisere tørkeprogrammet med tanke på driftstid, energibruk og tørketemperatur
Energisparepotensial
inntil 15 % av energibruket til tørkene.
Andre gevinster
Kortere tørketid gir økt kapasitet.
For å oppnå en optimal miks av brensel, er det avgjørende å ha kontroll på brenselfukt, rett blanding av ulike brensler og liggetid før forbrenning. Dette gir renere forbrenning og bedre virkningsgrad på fyranlegg.
Energisparepotensial 1-2 % bedre virkningsgrad
Andre gevinster Redusert kostnad ved rett miks av brensel
Ved å feie kjelen regelmessig, reduseres røykgasstap. Regelmessigheten bør beregnes ut fra behov. Energisparepotensial Dere kan oppnå 1% bedre virkningsgrad pr 20 grader senket røykgasstemperatur.
Utdanne truck-førere i eco-driving, samt benytte rett lastfaktor på maskiner, tilrettelegge for stans av motorer og bruk av kupévarmere. I tillegg vil godt planlagt og gjennomtenkt logistikk kunne begrense behovet for kjøring på området.
Energisparepotensial
5-15 % av dieselforbruk til trucker og hjullastere
Andre gevinster
Redusert slitasje og redusert utslipp av klimagasser.
Etablere frekvensstyring på barkemaskiner, flishoggere, rotreduserere og sagelinjer. Ved å styre og kontrollere hastigheten på motoren etter behov og redusere hastigheten på store motorer som ikke kan stoppes i pauser eller ved produksjonsstans, vil behovet for energi synke.
Energisparepotensial
10-50 % av energibruk til motordrifter
Andre gevinster
Redusert slitasje
Utfør nødvendige oppgraderinger og vedlikehold på distribusjonsnettet. Dette kan for eksempel være isolering av rørnett og ventiler samt utbytting av nedgravde rørledninger med dårlig isolasjon og lekkasjer. Ved utbygging og utvidelser kan det være hensiktsmessig å oppgradere dimensjoner på rørnett som også kan dekke fremtidig økt varmebehov.
Energisparepotensial
2-5 % av varmeenergi
Kuttet strøm og økte produksjonen
Med mange små tiltak over tid, og ansatte som ble mer bevisst på energieffektivisering, kom forandringene og resultatene på banen. For de fleste i bedriften ble tankene rundt energibruk en del av det daglige arbeidet. Det var også viktig da Omholt byttet stilling internt og Glenn Andre Jensen tok over som daglig leder. Heldigvis tok han over drivet fra Omholt og har holdt i prosjektet i årene etter han tok over.
Glenn Andre Jensen og kollegaene ser at mange små tiltak over tid og bevisstgjøring er det som monner.
Et av tiltakene som fungerte var visualisering av energibruken. Dette alene fører ofte til 5-10 prosent energibesparelse. Med visualisering blir du bevisst på energien du bruker og hvilket utstyr som unødvendig står og går. For eksempel da en soneinndeling på trykkluftsystemet ikke fungerte slik det var tenkt, men fortsatte å gå selv om de trodde den var stoppet.
De større utslagene kom derimot fra maskinstopp i lunsjpauser og økt produksjon. Ved å skape en kultur for å stenge av maskiner i pauser og under lunsjen ble mange bekker til en stor å. For eksempel klarte de på Haslestad å redusere forbruket av strøm med 20 prosent per produksjonsenhet på den største avdelingen. Dette kom som følge av økt og mer effektiv produksjon. Fra 2015 til 2019 økte produksjonen med 17 prosent, mens strømbruken har blitt redusert med 3 prosent ved denne avdelingen.
Det hadde også en effekt på de ansatte, hvor nyskaping ble et interessant tema og moro å teste ut. Bergene Holm jobber også for å få Miljøfyrtårn-sertifisering, og tror at resultatene fra energiledelsen vil slå godt ut. Det samme ser de hos kundene og prosjektene de jobber med, hvor miljø blir et stadig viktigere tema. Selv om miljøfotavtrykket til Bergene Holm, og bransjen generelt, er bra i dag, er det viktig å henge med i timen. – Det er stadig noe nytt innen bærekraft alle kan bli bedre på, det gjelder å henge med, sier Omholt.
Miljøaspektet blir stadig viktigere for både ansatte og kunder. Her kan energiledelse spille en viktig rolle.
Den viktigste lærdommen
I dag har Bergene Holm gjennomført tiltakene på fire av sine fem sagbruk. Seks år har gått siden starten. Prosjektene lever fremdeles i beste velgående, og det femte vil også komme på plass på sikt.
Energiledelse har også blitt et tema på øverste hold i selskapet, noe som også er viktig for å holde det gående. Her har de innført noen nye styringsparametere for kontroll over energibruk og innsparing, noe de ikke hadde før. Slik kan de se på hvor penger unødvendig flyr ut, og hvordan de kan gjøre ting billigere.
Men det viktigste suksesskriteriet er og blir folkene:
– Hvis du ikke involverer hele fabrikken og dedikerte
og engasjerte medarbeidere, vil det fort dø ut. Du må
finne hvordan tall og tiltak kan motivere de ansatte,
og sette av tid i en ellers travel hverdag. Det er da du
ser de gode resultatene.
- Håvard Omholt
De beste resultatene kommer når alle er inkluderte i arbeidet.