Styringsavtalen
Styringsavtalen mellom staten og Enova gjelder for en periode på fire år, og denne setter rammer for samfunnsoppdraget vårt.
Avtalen skal sikre at midlene fra Klima- og energifondet blir forvaltet i samsvar med målene og forutsetningene som ligger til grunn for opprettelsen av fondet.
Særlige oppdrag eller tilleggsoppdrag
I tilknytning til styringsavtalen kan det bli lagt til særlige oppdrag og tilleggsavtaler. I avtaleperiode er eksempler på dette, se denne siden for mer informasjon
Formål
Enova og Klima- og energifondets formål i inneværende periode (2021-2024) er å bidra til å nå Norges klimaforpliktelser og bidra til omstillingen til lavutslippssamfunnet.
I avtaleperioden 2021-2024 skal vi bidra til:
- reduserte ikke-kvotepliktige klimagassutslipp mot 2030
- teknologiutvikling og innovasjon, som bidrar til utslippsreduksjoner frem mot lavutslippssamfunnet i 2050.
Enovakurven
Se for deg at du arbeider i en bedrift. Denne bedriften har utviklet en teknologi som kan endre måten en vare produseres på. Når denne varen produseres i dag, slippes mengder av CO2 ut i luften. Med den nye teknologien kan varen produseres på en utslippsfri måte.
Samfunnet trenger at denne teknologien oppdages og tas i bruk for å kunne nå klimamålene.
Hvorfor skjer ikke spredningen av den nye teknologien av seg selv?
Figuren nedenfor forklarer situasjonen bedriften befinner seg i. Bedriften har allerede investert tid og penger i den første fasen av teknologiutviklingsløpet, nemlig i forskning og utvikling, vist ved den første delen av den gule linjen.
Likevel gjenstår det testing, og med det kostnader, før produktet kan rulles ut på markedet.
Det er flere usikkerhetsmomenter knyttet til bedriftens satsning på den nye teknologien. Hvor mye vil det koste å ta teknologien i bruk i stor skala? Er markedet villig til å betale mer for en vare som er produsert uten utslipp?
Det er her Enova med sine virkemidler kommer inn.
Enovas virkemidler
Formålet med virkemidlene er å hjelpe bedrifter gjennom den siste fasen i teknologiutviklingen og øke sannsynligheten for en vellykket markedsintroduksjon.
Enova gir økonomisk støtte til både bedrifter og privatpersoner. For bedrifter bidrar økonomisk støtte til å senke risikoen forbundet med å utvikle og ta i bruk nye teknologier og løsninger. For privatpersoner vil økonomisk støtte redusere prisforskjellen mellom den standard varen og varen som er produsert utslippsfritt. Det reduserer barrieren knyttet til å prøve den nye varen.
Det gir i neste omgang erfaring med den nye teknologien, både for andre bedrifter og for forbrukere.
I tillegg til økonomisk støtte, er kunnskapsdeling et viktig virkemiddel for Enova. For bedrifter gir vi råd og veiledning knyttet til hvilke teknologier og løsninger som finnes i dag, og hvilke teknologier som må arbeides videre med. For privatpersoner informerer vi om fordelene med eksempelvis energisparing, for egne lommebøker og for samfunnet som helhet.
God informasjon på våre hjemmesider, svartjeneste og tett oppfølging på store og små prosjekter betyr at vi i løpet av et år svarer på tusenvis av store og små spørsmål.
Ved å kombinere ulike økonomiske virkemidler og kunnskapsdeling, vil det bidra til at den nye teknologien blir kjent og tas i bruk, vist ved den blå linja i figuren. Målet er at, etter hvert som markedet får erfaring med den nye teknologien, vil barrierene bygges ned og teknologien tas i bruk, også uten Enovas virkemidler.
For at markedsutviklingen skal fortsette også etter at Enova har gått ut av et marked, er det i mange tilfeller viktig at reguleringer, skatter eller avgifter er kommet på plass for å gjøre nullutslippsalternativet til det foretrukne alternativet, og at flere vil ønske å tilby klimavennlige løsninger.