Industrien er en storforbruker av energi og en vesentlig kilde til klimagassutslipp. I takt med endret sammen-setning i industrien og produktivitetsforbedringen, har norsk industri blitt mer energi- og klima-effektiv over noen tiår. Energiintensiteten i norsk fastlands-industri er redusert med 34 prosent i perioden 1990–201813. Innen bergverk og olje utvinning har den imidlertid økt med 33 prosent. Utslippsintensiteten derimot er redusert innenfor alle kategorier, og i mange tilfeller mer enn halvert.
Av et samlet utslipp på ca 27 megatonn CO2-ekvivalenter, kan ca 10% kuttes ved bruk av tilgjengelig og lønnsom teknologi. 40% av resterende utslipp vil kreve utvikling av ny teknologi, viser studier Enova har fått gjennomført. Resten av utslippene kan kuttes med løsninger som er modne og tilgjengelige i dag. Selv om disse kanskje ikke fremstår som lønnsomme for den enkelte bedrift.
Erfaring viser at en kan redusere energibruken med i størrelses ordenen ti prosent ved innføring av energiledelse. Med andre ord gjennom systematisk oppfølging og at det tas hensyn til energibruken i løpende drift og ved lett vedlikehold. Hvis en i tillegg tar hensyn til energi ved ny- og reinvesteringer kan potensialet øke betydelig.
Energiledelse vil ha den samme effekten på klimagassutslippene som på energibruken der fossile energi benyttes. En slik systematisk tilnærming kan også bidra til å redusere utslippene fra andre kilder. Da selvfølgelig avhengig av typen utslipp og industriprosess. Et eksempel på det siste kan for eksempel være driftsavhengige klimagass-utslipp fra aluminiumsverk.
Enova har siden 2012 bidratt til etablering av energiledelse i over 700 norske bedrifter. Og bistått ved oppbygging av aktører som kan levere nødvendige systemer og tjeneste. Det er også en forsiktig utvikling i antall norske virksomheter med ISO-sertifisering innen energiledelse. Her ligger Norge fortsatt et godt stykke bak land som Sverige og Danmark.
I utgangspunktet er energiledelse et lønnsomt tiltak, men det kreves en viss oppmerksomhet, kompetanse og kapasitet for å få resultater. Avviklingen av Enovas støtte til introduksjon av energiledelse ved årsskiftet 2018/2019 viste at energiledelse har blitt et kjent tiltak. Energiledelse er noe mange ønsker å gjennomføre. Energiledelse er gjennomført i både store og små bedrifter. Med et totalt resultat på 3,7 TWh, der de største resultatene kommer fra prosjekter innen olje- og gassektoren.