Av hensynet til generell ressurseffektivitet og belastningen på energisystemet har det vært et mål å få introdusert passivhus som nybyggstandard. Samt energieffektive bygg som markedsledende i bygg- og eiendomsmarkedet. Gjennom en målrettet satsing på passivhus i perioden 2010–2013 investerte Enova nærmere en milliard kroner i totalt 567 byggeprosjekter. Nå har passivhus gått fra å være en «godt skjult hemmelighet» i byggmarkedet til å bli en allmenn standard.
Passivhusnivå har funnet veien inn i tekniske byggforskrift (TEK), og minimumskravet i gjeldende forskrift (TEK 17) nærmer seg passivhusnivå. Dette skyldes at Enova bidro til å få demonstrert og introdusert passivhus i Norge. Det innebærer bla. at kravet til energibruk i nye eneboliger er ca. 55% lavere enn gjennomsnittlig energibruk i eksisterende eneboliger. De innovative prosjektene som Enova støtter vil bidra til 10–90% reduksjon i energi- og effektbehov utover kravene i teknisk byggforskrift.
For å opprettholde utviklingen i et marked som i stor grad er basert på minimumskrav og standardiserte løsninger. Er det ønskelig at energieffektivitet verdsettes av dem som utgjør fronten i bygge- og eiendomsmarkedet. Det vil si de aktørene som bygger nytt og som ellers er opptatt av å tilby bygg av høy kvalitet.
Enova prioriterer derfor å støtte innovative byggaktører som tar i bruk ny energiteknologi. Teknologi som bidrar til å redusere energibehovet og i stadig økende grad, også effektbehovet. Ved å kompensere for en andel av risikoen og merkostnaden til disse aktørene, bidrar Enova til innovasjonen i markedet. I hvor stor grad dette skjer kan vi blant annet se av antallet byggaktører som søker Enova om teknologistøtte. Og hva det søkes støtte til.