Energigjenvinning i bakeri i Oslo
Varmegjenvinningsanlegg for nyttiggjøring av damp fra bakeriovner i nytt produksjonslokale til Mesterbakeren AS i Oslo
Prosjekteier
VULKAN INFRASTRUKTUR OG DRIFT AS
Bakerovner tilknyttet gjenvinningsanlegg. Foto: Finn Ståle Feldberg.
Teknologileverandører
- Foodtech Bakeri og Industri AS
- Erichsen & Horgen AS
Teknologisk innovasjon
- Verifisering av mulig oppnåelig energigjenvinning og energiutnyttelse
Kompetanseutvikling
- Demonstrasjonsanlegg
- Case-studie til bransjen skal utarbeides for å informere og synliggjøre mulighetene
- Aktuelt å bidra med erfaringsdata til Sintefs prosjekt INTERACT (støttet av NFR)
- Møter med bakerivirksomheten og teknologileverandør for å presentere driftsresultater som vil oppstå over tid
Realisert spredning av teknologi
- Første implementering av teknologien i Norge
- Tidligere utprøvd i Tyskland
- Prosjektet brukt som referanse for ett nytt anlegg
Videre utvikling og videre spredning
- Egnet for implementering i alle industrielle bakerier og restauranter
- Teknologiens lønnsomhet øker med bakeriets/ installasjonens størrelse
- Utvidelse av anlegget er under gjennomføring for å se om det er mulig å øke energiresultatet ved nye implementeringer
- Teknologileverandør anslår spredningspotensial til 30-40 anlegg i Norge
- Potensiale internasjonalt for spredning som kan gi økt utnyttelse av spillvarme og reduserte klimagassutslipp
- Teknologien vurderes brukt i nye prosjekter på bakgrunn av prosjektresultatene