Energihub Gardermoen
Samvirke mellom lokal sentral for kjøleproduksjon (0-4 grader C) og et sentralt fjernkjølenett med produksjon via grunnvann, brønner og infiltrasjon til grunn. Overføring av lavtemperatur varme til den sentrale energi-huben samt utveksling mot fjernkjølenettet også i varmepumpemodus. I tillegg fokus på SRO, maskinlæring og Model for Predictive Control (MPC) i full skala.
Prosjekteier
OAC LOGISTICS AS
Teknologileverandører
- Johnsen Control, Carrier eller Coolteam
- IWMAC, Siemens, Nordomatic, PowerTech eller andre på SRO
- Universitetet i Sør-Norge (USN)
Teknologisk innovasjon
- Demonstrasjon av samvirke med sentrale fjernkjølenett
- Optimalisering av lokale energiproduksjon ved hjelp av fjernkjølenett
- Verifisering av effekt- og energibehov for spesial-logistikk gjennom avansert SRO
- Avansert styring og system for optimalisering gjennom maskinlæring og prediktiv kontroll
Kompetanseutvikling
- For å sikre en velfungerende løsning, er flere aktører med spisskompetanse innenfor sine områder involvert i dette prosjektet, noe som også sikrer at kunnskapen og erfaringene fra dette prosjektet vil kunne utnyttes innen flere markedsområder. Dette gjelder alle de pot. leverandørene nevnt over samt Johnsen Control som allerede er engasjert av byggherren på sekundærsiden av anlegget.
Realisert spredning av teknologi
- Løsningene som testes ut er tenkt gjenbrukt i modifisert form for alle de neste utbyggingene ved OAC sitt område på Gardermoen. I sum 1 mill kvm, hvorav mange av byggene (typisk 8-10 stk) vil være denne typen spesial logistikk med stort kjølebehov
Videre utvikling og videre spredning
- Bruk av andre naturlige medier, optimalisering av systemløsning for både varmeopptak og dump mot fjernkjølenett, skalering og optimalisering av design- og driftsfasen er sentrale utviklingsområder. OAC sitt område blir et fullskala prosjekt godt egnet for videre utvikling, og erfaringene er godt egnet for deling i hele bransjen.