Energispunt på Campus Ullevål
Energispunt på Campus Ullevål baserer seg på en innovativ tilnærming til kjente tekniske løsninger. Energispunten benytter alminnelig spunt til varmeutveksling med omkringliggende løsmasser. Resultatet er et termisk batteri egnet for områder der energibrønner og lignende løsninger i dag er svært krevende og/eller kostbart.
Prosjekteier
CAMPUS ULLEVÅL AS
en bygning med trær rundt
Teknologileverandører
- Norconsult
- Skanska
- Insenti
- Evotek
- NGI
Teknologisk innovasjon
- Innovativ bruk av kjente tekniske løsninger.
- Potensielt stort energi- og effektutbytte fra en mindre tilleggsinvestering.
- Tilgjengeliggjøring av termisk energilagring i tradisjonelt krevende områder.
- Optimal utnyttelse av grunnvarmens naturgitte energipotensial.
Kompetanseutvikling
- NGI som deltaker (både i arbeidsgruppen og som leietaker på Campus Ullevål) er aktive i flere fora, både nasjonalt og internasjonalt, hvor de vil dele sine erfaringer fra prosjektet og optimaliseringen under drift.
- Måling, logging og overvåkning under faktiske driftsforhold. Prosjektet vil gi erfaringsdata fra en løsning som ikke tidligere er benyttet i Norge, og hvor driftserfaring fra referanseporsjekter i Europa er svært begrenset eller ikke offentliggjort.
Realisert spredning av teknologi
- 1. implementering av teknologien i Norge. Driftserfaring fra referanseprosjekter i Europa er svært begrenset eller ikke offentliggjort.
Videre utvikling og videre spredning
- Teknologien skal videreutvikles gjennom verifisering av tidligfase beregninger. En sentral del av prosjektet etter installasjon er optimalisering under drift. Både med hensyn til energi- og effektutbytte fra energispunten, men også med hensyn til omkringliggende miljø slik at en eksempelvis ikke forårsaker permanente forstyrrelser av de naturlige temperaturforholdene i grunnen.