Grønne energiløsninger for fremtidens idrettsarena i Fredrikstad
Fredrikstad kommune skal bygge ny ishall til bruk for bredde- og toppidrett. I planlegging og bygging av Fredrikstad Arena ønsker Fredrikstad kommune å ta i bruk ny energiteknologi for å få et samlet kostnadsoptimalt idrettsanlegg med bedre energiutnyttelse enn tradisjonelle anlegg, og på denne måten redusere ressursbruk og klimagassutslipp.
Prosjekteier
FREDRIKSTAD KOMMUNE
Teknologileverandører
- Nina Stene Wilhelmsen
- Eva Sødal
- Atle S .Magnussen
- Marianne R. Kahrs
- Leif Sverre Boland
- Henning Nilsen
- Arne Frøland Larsen
Teknologisk innovasjon
- CO2 i banerør: Bedre iskvalitet, lavere energiforbruk og bedre reguleringsmuligheter for iskvalitet.
- Microchade: Redusere energibruk, effekt og klimagassutslipp til belysning.
- Ventilasjon i tribune: Sikre en effektiv termisk soning av ishallen.
- Energi og effektutjevning: Sørge for optimal flyt mellom energistrømmene i bygget.
Kompetanseutvikling
- Gjennom hele prosjektet skal fokus på kunnskapsformidling og kunnskapsdeling ha fokus. Dette er avgjørende for at prosjektet skal nå sine mål om vellykket implementering av ny teknologi, samt lykkes med å formidle resultater fra prosjektet til både interne og eksterne interessenter. 1) artikler og nyhetssaker distribueres gjennom lokale medier, sosiale medier og nettsider og interne kanaler. 2) Direkte formidling via Storbynettverket. 3) Foredrag konferanser og seminarer. 4) Godeidrettanlegg.no
Realisert spredning av teknologi
- CO2 i banerør er testet på et par anlegg i Norge.
- Microshade er testet på noen få anlegg.
- Ventilasjon i tribune testet på Jordal Amfi
- Energi- og effektutjevning tilpasset teknologi for hvert anlegg.
Videre utvikling og videre spredning
- CO2 i banerør: Spesielt relevant for ishaller. Teknologien dokumenteres gjennom prosjektert løsning, og driftserfaring, og spres til nye anlegg både nasjonalt og internasjonalt.
- Microshade: Relevant for alle typer bygg. Dokumentasjon fra prosjektering, bygging og drift spres nasjonalt og internasjonalt.
- Ventilasjon i tribune: Relevant i alle bygg med soning av temperaturer. Erfaring deles, slik at teknologi kan optimaliseres.
- Energi- og effektutjevning: Relevant for alle typer bygg. Tilstrekkelige måledata og styringmekanismer dokumenteres og erfaringer bidrar til utviklingen.