Innfrysing av ferdigporsjoner i platefryser
Prosjektet går ut på å utvikle platefrysere for å kunne innfryse porsjonspakker av laks. En forventer energi besparelse på opptil 30% i forhold til dagens løsning med innfrysning i frysetunnelser. Teknologien gjør det også mulig å fryse inn semikontinuerlig slik at dagens effekttopper kan unngåes.
Prosjekteier
ISFJORD NORWAY AS
en stor metallkonstruksjon med en rød søyle
Et nærbilde av et rørsystem
en maskin med transportbånd
en stor metallboks med rør
Teknologisk innovasjon
- Energieffektivisering på 35%
- Effektutjevning
Siste innfrysingsbatch kan settes på timer og fryses inn på nattestid når strømmen er billigst. I praksis betyr det at ca 1/3 av innfrysingsbatchene kan forskyves til off peak.
- Linjeproduksjon
Ved bruk av platefryser er det mulig å oppnå en kontinuerlig linjeproduksjon.
Kompetanseutvikling
- Frysekurve - Vi hadde en forventning om at innfrysingen måtte skje relativt sakte i begynnelsen for å unngå at produktet ble hvitt. Det viste seg at den innledende fasen med redusert effekt kunne være vesentlig kortere enn det vi hadde forventet.
- Starttemperatur - Ved oppstart av fryseprosessen må platetemperaturen ikke være under - 24 grader.
- Konduktivitet - Emballasjen sin isoleringsevne vil påvirke frysetiden og faren for at kjøttet blir hvitt.
Realisert spredning av teknologi
- Første gangs implementering i Norge
Så vidt oss bekjent er det ingen slike platefrysere produsert tidligere. Skaginn som har produsert platefryseren har inngått avtale om salg av nye platefryserer til andre i Norge.
Videre utvikling og videre spredning
- Kan brukes innenfor andre næringer (Kjøtt, Kylling osv)
Skaginn har allerede solgt tilsvarende platefryser til andre norske lakseprodusenter.
- Prosjektet vil bli videreført med optimalisering av innfrysingskurve, optimalisering av emballsje og optimalisering av pakkemetode for å få størst mulig effekt av platefryseren.
- Trinn 2 er utbygging av automatisert palletering i ettrkant av platefryseren.