Konvertering fra gassfyring til dype energibrønner for kunstgressbanene Li Nittedal kommune
Teknologileverandøren GTML har jobbet fram et konsept hvor en kombinerer 600 meter dype brønner med en ny type kollektorløsning for økt opptak av energi fra brønnene. Kombinert med en spesialtilpasset varmepumpe samt et klimakompensert styringssystem, gir løsningen en meget høy varmefaktor og reduserer driftskostnadene for idrettslaget betydelig.
Prosjekteier
GJELLERÅSEN IDRETTSFORENING
En stor tom fotballbane om natten
Teknologileverandører
- Geothermal Energy Nordic (GTML)
- Båsum Boring
- Futurum Energi
- Asplan Viak
- WSP Norge
- Eptec Energi
Teknologisk innovasjon
- Varmepumpen løfter kun til 8-10 °C som kreves i banesirkulasjonen som gir svært høy SCOP på 7.
- Energibrønner til 500-650 meter med en spesialtilpasset kollektor.
- Energiløsningen sammen med styring koblet til yr.no reduserer energiforbruket med ca. 80%.
- «Gratis» sommerlading med solcellepaneler som driver pumpene øker kapasiteten fra brønnene.
Kompetanseutvikling
- En kampanje med 3 idrettslag vil bidra til å redusere risiko og kostnader for framtidige prosjekter. Et slikt referanseprosjekt vil gjøre det lettere for nye utbyggere å velge en fornybar løsning med dype energibrønner som energibærer, slik at løsningen kan tilbys av leverandørene og bli en større del av energimiksen. Geologien, klima, brønnløsning og baneoppbygging er forskjellig og vil gi erfaring for etablering og drift av løsningen til senere prosjekter på ulike lokasjoner.
Realisert spredning av teknologi
- Med den første gjennomføringen for de tre idrettslagene vil dette danne et godt erfaringsgrunnlag for effektiv gjennomføring av konseptet under ulike forutsetninger for geologi, varmebehov, etc. i Norge og Norden.
Videre utvikling og videre spredning
- Potensialet er stort for bruk knyttet til undervarme på kunstgressbaner, men også innen en rekke andre områder i energisektoren som gatevarme, fortau etc, både i Norge og utlandet. Mange idrettslag har utfordringer med høye driftskostnader på oppvarming av baner og viser stor interesse for innovative løsninger som kan bedre idrettslagenes økonomi og samtidig redusere behovet for oppfølging av undervarmeanleggene. Det er mange idrettslag som følger nøye med på utviklingen.