Longyearbyen Energiverk - Batteripark
I prosjektet tester Longyearbyen Lokalstyre ut en nedskalert batteribank koblet opp i kraftsystemet i Longyearbyen. Batterilageret tilknyttes Longyear energiverk. Intensjonen er å demonstrere effekten av batterilagring og bruke systemet som et effektstabiliserende tiltak. Batteriet inngår som en komponent i dagens energisystem, men vil også på sikt spille en viktig rolle om systemet utvides med termisk akkumulator, solstrømanlegg og ny energisentral. Overordnet målsetning er å styrke forsyningssikkerheten av elektrisk og termisk energi og på denne måten redusere miljøutslippene.
Prosjekteier
SVALBARD ENERGI AS
Teknologisk innovasjon
- Effektutjevning
- Forutsetning for omlegging for fremtidig utnyttelse av fornybare energikilder
- Forbedret virkningsgrad ved driftsoptimalisering av eksisterende kraftverk
- Forbedret forsyningssikkerhet og leveransekvalitet
Kompetanseutvikling
- Omlegging fra fossilt til på sikt en fornybar fornybart kraft- og varmeforsyningssystem med batteribank og integrert overvåking og styring. Kompetansen for eiere og kompetanse på hvordan eksisterende energiforsyning kan legges om til fornybar energi vil utvikles igjennom driftserfaringer av dette. I tillegg utvikles tilsvarende kompetanse hos involverte leverandører.
Realisert spredning av teknologi
- Energisystemet i Longyearbyen er unik og i arktisk plassering er prosjektet unikt i verdenssammenheng. Erfaringene fra Longyearbyen med batteribank integrert i systemet, kan spres til andre steder med sårbar/radiell innmatning og øysamfunn.
Videre utvikling og videre spredning
- Batteribank har en viktig effektstabiliserende effekt i et distubisjonsnett og kan derfor tas i bruk av alle nettleverandører. I tillegg kan kraftforsyning som ikke er tilknyttet overordnet nett, både nasjonalt og internasjonalt kunne videreføre systemløsningen. Potensialet for å kunne spre kunnskap om omlegging til fornybar energi, spesielt i større off-grid lokasjoner er god.