MAKS-Mobil kraftpakke i Forsvarssektoren
Forsvarsbygg vil sammen med Norhybrid Renewables AS og IFE, utvikle og teste et mobilt, hybrid kraftanlegg for lokal fornybar strømforsyning. Mobilitet og robusthet er nøkkelkrav for Forsvaret og en løsning vil gi mulighet for hurtig etablering av fornybar strømproduksjon “bak måleren” der Forsvaret trenger det. Løsningen vil i tillegg redusere last og øke fleksibiliteten i distribusjonsnettet.
Prosjekteier
FORSVARSBYGG
Teknologisk innovasjon
- Hvordan etablere lokal bærekraftig strømproduksjon og energilagring i en militær installasjon?
- Vil hybridanlegget kunne anvendes i arktisk klima?
- Kan et hybrid kraftanlegg gjøres mobilt og brukes i felt?
- Regelverksutvikling om konsesjon av et mobilt hybrid kraftanlegg.
Kompetanseutvikling
- Prosjektet forventes å ha overføringsverdi for andre grener innenfor Forsvaret samt sektorer som sivil beredskap eller kommersielle aktører med behov for rask utrulling av fornybar strømproduksjon som alternativ til konvensjonell dieselgenerator og nettstrøm.
- Mobil hybridkraftproduksjon vil være av betydelig interesse for NATO, FN og andre beredskapsorganisasjoner, samt anleggssektoren.
Realisert spredning av teknologi
- Kombinasjonen av teknologier og dermed systemet som utvikles i dette prosjektet finnes ikke i markedet. Derimot har teknologiene som ligger til grunn TRL fra 4-9 hver for seg, der det mest tilgjengelige er solcelleanlegg, riktignok uten mobilitet.
Videre utvikling og videre spredning
- Løsningen som skal utvikles i dette prosjektet har betydelig markedspotensial internasjonalt. Innenfor EU satses det på utvikling av energiforsyning basert på fornybare kilder. Gjennom det militære samarbeidet innenfor European Defence Fund (EDF) deltar IFE som prosjektpartner i prosjektene NOMAD og INDY (se www.indycamp.eu ), der sistnevnte prosjekt skal lage et veikart for fremtidens strømforsyning i fremskutte leire.