Pilotering av dynamisk beregning av overføringskapsitet i sanntid (DLR)
En nyutviklet linjerobot skal samle inn data om linjer og omgivelser som vind, bevegelser, fri høyde, linjevinkel, temperatur, is- og snølast, lufttrykk/fuktighet, fasebrudd, linjestrømmer mm. Data gjør det mulig å beregne sikkerhetsmarginene i sanntid istedenfor å bruke store teoretiske sikkerhetsmarginer. Målsetningen er å detektere alle faktorer som kan påvirke linjens kapasitet og dermed øke reell overfrøringskapasitet.
Prosjekteier
AVJU SOLUTIONS AS
Teknologileverandører
- Alut AS
- Arva AS
- Barentsnett AS
- Nettalliansen AS
Teknologisk innovasjon
- Introduksjon av fleksibilitet i nettet som en ny fleksibilitetstype.
- 50% økt overføringskapasitet i eksisterende linjenett ved hjelp av DLR.
- Midlertidig "booste"/øke overføringskapasiteten opptil 130% for å håndtere «krafttopper»
- Prediksjon av DLR som innspill til produksjonsplanlegging for kraftverk.
Kompetanseutvikling
- Dette prosjektet skal løse utfordringer knyttet til bruk av sensordata for sanntidsberegning av dynamisk overføringskapasitet (DLR), prediksjon av DLR i kommende periode og bruk av sensordata til å avdekke feil og sikkerhetsutfordringer før de skjer. Dette vil kreve at vi bygger opp ny kunnskap og nye ferdigheter om datainnsamling, databehandling, analyse og brukergrensesnitt for kommunikasjon av denne funksjonaliteten.
Realisert spredning av teknologi
- 1. kjente implementering av DLR i Norge. Dagens utbygging planlegges etter statiske ratinger. Den nye kunnskapen om faktisk overføringskapasitet vil kunne gi nye muligheter til å bygge ut smartere og mer kostnadseffektivt.
Videre utvikling og videre spredning
- Det er store muligheter for oppskalering og spredning av denne teknologien når teknologien blir demonstrert på pilotnivå i dette prosjektet og senere i større skala. Dette vil demonstrere potensialet til teknologien og synliggjøre behovet til nettoperatører.