SUB-Chilling Herøy
Sub chilling tanker med tilhørende utstyr. Hensikten med prosjektet er å kjøle ned fiskens kjernetemperatur utover det som er vanlig idag. Det vil si en reduksjon fra 2.0 grader celsius til minus 1,2 grader celsius i produktkjernen. Dette muliggjør igjen å redusere ismengde i kasse før transport til kunde.
En fabrikk med en gaffeltruck
en stor metallgjenstand med hull i en fabrikk
Teknologisk innovasjon
- Forlenget holdbarhet på produkt
- Redusert energiforbruk isproduksjon
- Sterkt redusert avrenning av smeltevann fra trailere da temperatur på produkt vil være under smeltepunktet
Kompetanseutvikling
- Suksess i dette prosjektet vil kunne ha betydning for utvikling av fremtidig bransjestandard for kjøling av laks
Realisert spredning av teknologi
- Dette er en del av 1. implementeringen i Norge for kjøling av laks. Teknologien er benyttet tidligere for kjøling av hvit fisk
Videre utvikling og videre spredning
- Ved suksess av dette kan dette bli bransjestandard for næringen. Tradisjonelt er is benyttet i EPS kasser for nedkjøling av laks. Med denne teknologien vil fisken i seg selv være kjølemedie. Sub-chilling er forsøkt tidligere med andre teknologier, men da uten stabile resultater.