Utprøving av CIGS tynnfilmteknologi på Røykenbadet
Prosjektet vil teste ut ny lettveiende solcelleteknologi på taket til Røykenbadet. Takkonstruksjonen er ikke dimensjonert for å tåle ekstravekten av et konvensjonelt solcellesystem og Asker kommune ønsker å produsere egen strøm gjennom solceller. CIGS tynnfilm teknologi er et alternativ til konvensjonelle solcellepaneler og veier ned mot kun 2 kg/m2 og det nye anlegget blir på nesten 1600 m2.
Prosjekteier
ONECO ELEKTRO AS
Teknologisk innovasjon
- Muliggjør legging av solcellepaneler på tak som ikke tåler vekten av konvensjonelle solcelleanlegg
- CIGS tynnfilmen er svært bøyelig og limes på taket. Derfor kan den monteres på tak som ikke er flate
- Taktetting: Tynnfilm limes på taket og kan erstatte anlegg som ville boret hundrevis av hull i taket
Kompetanseutvikling
- Det er ønskelig å samle data og erfaringer fra slike anlegg for å kunne si noe om hvilken kvalitet, holdbarhet og lønnsomhet de gir sammenlignet med konvensjonelle solcelleanlegg
- Brannsikkerhet
- Økt levetid og belastning på eksisterende tekket tak
Realisert spredning av teknologi
- Så vidt vi vet, i denne skala på flate tak, så er det 1. gangs implementering i Norge.
Videre utvikling og videre spredning
- Teknologien vil kunne brukes innenfor shipping industrien hvor det kan være utfordrende å legge tradisjonelle solcellepaneler
- CIGS utvikles i stor fart da den har meget god kareteristikk i forhold til temperaturkoeffisentene og blir ikke affektert av høye temperaturer slik som tradisjonelle paneler. Dette gjør panelene spesielt egnet for også fasdeløsninger hvor dette kan direkte limes på.
- Vi ser et stort behov for slike løsninger da installasjonstiden kan reduseres samt alle flater hvor man opplever store merkostander og risiko ved penetrering av bygningskroppen.