VABETA Varmelagring i betongplate på mark
Prosjektet er et samarbeid mellom 5 kommersielle partnere i et konsortium som skal designe, beregne og simulere et solvarmeanlegg kombinert med et varmelager i form av en betongplate under bygningen.
Realisering i et pilothus fra Norgeshus. Omfattende målinger vil skje kontinuerlig gjennom minst ett år, med data tilgjengelig over nett.
Resultatene vil analyseres og publiseres i åpne kilder.
Prosjekteier
INAVENTA SOLAR AS
En collage av hus og veier
Teknologileverandører
- Inaventa Solar AS
- NORGESHUS as
- Glava AS
- Norges Sør-bygg
- Canes AS
Teknologisk innovasjon
- Skal øke solvarmeutbytte ved å benytte betongplate på mark som varmelager
Kompetanseutvikling
- Det er gjort simuleringer av merutbytte fra solvarmeanlegg for konkret hustype. Isolasjonstykkelser og tykkelsen til betongplaten er optimalisert. På grunn av fallet i markedet for nye boliger er det første valg av hustype endret til en to-familie bolig, og det gjøres nå nye bergninger. Huset er byggemeldt og vil bli bygget så snart værforholdene tillater
Realisert spredning av teknologi
- Alle deltakerne i konsortiet ser et stort kommersielt potensial i prosjektet, gitt de store utfordringene i dag knyttet til energipriser og klimautfordringene. Prosjektet er første implementering av teknologien i Norge og globalt
Videre utvikling og videre spredning
- Bruk av termiske masser i bygninger til lagring av varme er en utfordrende meranvendelse av elementer (og kostnader) som må etableres. Dette pilotprosjektet baseres på nybygg, men metoden er også aktuell ved omfattende rehabiliteringer og utvidelser av eksisterende boliger. Metoden er ikke begrenset til boliger. Andre anvendelser finnes innen landbruket, til oppvarming av bassenger, i industrielle prosesser. Det er ikke kjent at den anvendes i utlandet, selv om byggeteknikken er sammenlignbar.