Varmesentral med energilager for gatevarme i Asker
Wessel Energi AS har etablert et nytt og innovativt varmeproduksjonssystem i Asker sentrum. Brønnsystemet leverer lavtemperatur varme- og kjølekapasitet til fire store sluttbrukere. Varmen fordeles til tre eiendommer (ca 20.000 m2) og gatevarme (25.000 m2). Anlegget får en torertisk spisslastkapasitet på 13,5 MW og kan levere 3 MW varme i lengre perioder. I alt skal anlegget levere ca 7 GWh lavtemperert varme årlig. Anlegget er forberdt for framtidig utvidelse til Føyka-Elvely. Energibrønnene etableres i tilknytning til byggingen av Wesselkvartalet, som er ferdigstillt i høst. Asker kommune er samarbeidspartner i prosjektet og kommunen har faset ut en oljekjele (7 MW) og og eksisternde elkjele (6 MW) vil fungere som reserveløsning. Kommunen skal dermed kjøpe lokalt produsert geovarme for å holde sentrum snø- og isfritt og gjøre området attraktivt for næringsdrivende og alle som besøker sentrum.
Kort om systemet:
1. Levere et effektbehov for oppvarming på 13,5 MW fra tre varmelagre ved å forflytte varme, varmeveksling og varmepumpe for magasinering av 50 GrdC vann.
2. Erstatte dagens bruk av oljekjeler, idag ca 8 MW.
3. Utnytter fjellets naturlige vanngjennomstrømning og oppsprekking av brønnveggene.
4. Sesonglagring av varme fra gatevarmelanlegget og kjølevarme fra næringsbygg.
Prosjekteier
WESSEL ENERGI AS
Bilde av 2 menn i arbeidsklær og hjelm i et rom med betonggulv
Teknologileverandører
- Ruden AS
- Bosum Borring
- Wessel energi AS
- Wesselkvartalet AS
- Asker kommune
- Norconsult
Teknologisk innovasjon
- Styresystem med algoritmer for styring av varmepumper og 3 separate varmelager på forskjellige dyp og temperaturer.
- Benytte kultlag under kjellergulv som varmeveksler mot varmelager for å levere effekttopp på 13,5 MW og dermed redusere topplast i strømnettet
- Oppsprekking av fjell med dobbeltpacker for økt sirkulasjon i varmelager
Kompetanseutvikling
- Kartlegge nødvendig oppsprekking av fjellet rundt borehullene for å sikre tilstrekkelig vanngjennomstrøning for lading/uthenting av energi fra varmemlagere
- Kartlegge virkningsgrad/ varmetap til omgivelsene og effekten av isolering
- Utvikle og prøve ut lade/tømme scenarier for varmelageret
- Beregne kostnadsoptimal brønngeometri (brønntetthet vs oppsprekking)
- Kartlegge grunnvannsvektorens påvirkning av varmetap i magasinet og utvikle pumpe-scenarier for å motvirke dette
Realisert spredning av teknologi
- 2-delt varmelagring i fjell og oppsprekking prøves i Norge og globalt for første gang.. Alle elementene i løsningen løsningen er kommersielt tilgjengelig men aldri satt sammen på denne måten. Styringssystem må spesialutvikles.
Videre utvikling og videre spredning
- Det vil i de første driftsårene gjøres omfattende målinger i hele reservoaret. Det vil eksperimenteres med forskjellige temperaturer i de forskjellige varelagrene for å optimalisere COP på varmepumpene. Måling av varmetap fra varmelager. Varmetap pga grunnvannstrømmen. Denne teknologien kan hvis dette fungeres benyttes på mange varmepumpe/energianlegg som bygges idag.
Denne kunnskapen vil benyttes for kostnads- optimalisering av av nye energianlegg.