Støtte til solceller
Målet med Enovas støtte til solcellepaneler er å etablere et velfungerende marked for teknologien. Rekordmange boligeiere har investert i solceller det siste året, og det er fortsatt behov for løsninger som bidrar til et effektivt og fleksibelt energisystem.
Flere boligeiere investerer i solceller enn tidligere
Solenergi i fremtidens energisystem
Enovas støtte til solceller på privatboliger
Utvikling av solenergi i Norge
Tilgjengelighet av leverandører i markedet
Flere boligeiere investerer i solceller enn tidligere
Det er mange som opplever at fremtiden vil by på en annerledes energihverdag og ønsker å ta grep. Med økende bevissthet om energiutgifter og varierende strømpriser synes mange det er interessant å produsere egen elektrisitet. Undersøkelser fra Enova viser at de som investerer i solceller ønsker å være med og løfte ny klimateknologi for å bidra til det grønne skiftet. Solceller bidrar dessuten til et bedre energimerke og er med på å øke verdien på boligen. Hvor lønnsomt det er med solceller for boligeier avhenger av flere faktorer: Pris på anlegget og hvordan det finansieres, hvor mye sol det er der du bor, retning og vinkel på taket, strømpris inkludert nettleie og avgifter og hvor stor andel av solcellestrømmen som dekker eget forbruk.
Solenergi i fremtidens energisystem
Energi er en nøkkel for at vi skal nå klimamålene. Vi trenger mer fornybar energi til blant annet elektrifisering av transportsektoren og utfasing av fossile energibærere i industrien. Enova har over lang tid støttet innovative prosjekter knyttet til solenergi. Disse prosjektene omfatter pilotering og demonstrasjon av nye teknologier som fortsatt er under utvikling.
Enovas støtte til solceller til forbrukere er et viktig satsingsområde. Samtidig har Enova økt fokus på å løse utfordringer knyttet til økt andel solkraft i energisystemet. Det er et stort behov for løsninger som medvirker til at distribuert produksjon av solkraft kan nyttiggjøres bedre og bidra til at solenergi i større grad blir en effektiv del av energisystemet. For Enova er det et viktig å løse disse utfordringene og vi har avsatt betydelige ressurser til slike prosjekter gjennom vårt program for innovative teknologiprosjekter i næringslivet.
Enovas støtte til solceller på privatboliger
I 2015 opprettet Enova støtte til lokal elektrisitetsproduksjon for å motivere forbrukere til å ta i bruk Plusskundeordningen. Målet med Enovas støtte til solceller og annen elektrisitetsproduksjon på boliger er ikke å øke total fornybar kraftproduksjon, men å gi nødvendig starthjelp til teknologier som blant annet bidrar til et effektivt og fleksibelt energisystem. Støtten var ikke teknologispesifikk, men solceller ble helt fra starten dominerende i forhold til for eksempel små vindmøller og små vannkraftanlegg. Senere ble støtten spisset mot solcelleanlegg. For å gjøre solceller på hustak til en kjent teknologi, var det nødvendig å gi solceller starthjelp.
Siden 2015 har solcelleteknologi blitt betydelig bedre kjent og relevant for mange husholdninger. Støtten fra Enova har bidratt til at flere har tatt teknologien i bruk. Det å være tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi er ofte dyrt og kan samtidig medføre plunder og heft. Støtte er med å avdempe disse ulempene. Støtten har gjort at det er flere som har etterspurt solceller, noe som har ført til at flere tilbydere kommer på banen for å møte etterspørselen. Når vi jobber på denne måten vil etterspørselen øke slik at prisene på sikt presses ned og teknologien blir tilgjengelig for de som kommer etter.
Enova trapper nå ned på støtten til solceller, men vil fortsette å ha støtte tilgjengelig for boligeiere. Det er fordi solceller fremdeles har behov for starthjelp for å bli introdusert på boligmarkedet. I boligmarkedet er kostnadene fortsatt høye og lønnsomheten lav, blant annet på grunn av behovet for skreddersøm og en ofte kompleks montering. For at et solcelleanlegg skal utnyttes optimalt bør det samtidig legges til rette for å flytte forbruk slik at man bruker mest mulig av den strømmen man selv produserer. Støtten til solceller henger derfor sammen med at Enova støtter tiltaket Pris- og effektstyrte energilagringssystemer, der solceller kan gjerne inngå som en del av totalløsningen.
Støtten til Pris- og effektstyrt energilagringssystem i private husholdninger skal bidra til at mest mulig av energien som produseres fra solceller utnyttes i husholdningen. For eksempel kan varmtvannsbereder og badegulv varmes opp og elbilen lades når solcellene produserer. Et slikt styringssystem kan bedre lønnsomheten for solcelleanlegget og samtidig gi reduserte strømkostnader.
Utvikling av solenergi i Norge
Fra 2015 og frem til i dag har det vært en vekst i antall solcelleanlegg på norske hustak støttet av Enova. 2022 og 2023 utpeker seg som to år med formidabel økning av antall installerte anlegg. NVE har statistikk som viser veksten i installert effekt og estimert produksjon for både boliger og næring. Elhub har statistikk som viser faktisk strømproduksjon. Bare i løpet av 2022 ble det installert like mye solcellekapasitet som alle tidligere år til sammen. Veksten fortsetter med omtrent samme takt i 2023. Det er en forventning om at prisen på solceller vil reduseres fremover. Dette varsler både det norske markedet og internasjonale prognoser. Enovas støtte til solceller vil fortsette å være et bidrag til at markedet utvikler seg.
Tilgjengelighet av leverandører i markedet
Målet med Enovas støtte til solcellepaneler er å etablere et velfungerende marked for teknologien. Et velfungerende marked kjennetegnes blant annet av konkurranse i leverandørmarkedet. Konkurranse i leverandørmarkedet er viktig for å få ned kostnadene i et marked i etableringsfasen. Det å ta i bruk ny teknologi er ofte dyrt, blant annet fordi installasjonsarbeidet som regel er mer tidkrevende sammenlignet med en etablert og kjent teknologi. Økt etterspørsel og flere leverandører bidrar til en økning i antall prosjekter, flere utprøvinger og etter hvert mindre plunder og heft i installasjonsprosessen, mindre tidsbruk og lavere installasjonskostnader.
Det har vært en sterk vekst i antall involverte leverandører i de solcelleprosjektene Enova har støttet. Fra 2021 til 2022 økte tallet leverandører fra rundt 300 til 900, en økning på omtrent 200%. I oversikten under finner du antall installerte anlegg og utvikling av antall leverandører siden 2015.