Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
3D-modell av et hus med alt av tilhørende lys påskrudd
Redusere eller styre strømforbruket

Energieffektiv belysning

Ikke alle energitiltak kvalifiserer til støtte fra Enova. Likevel er de smarte å gjennomføre, hvis målet ditt er å redusere energiutgiftene. Du kan halvere energibruken ved å gjøre enkle tiltak for lamper og lys.

En familie på fire som bor i en bolig på 120 kvadratmeter, har lyset på i cirka 49 timer hver uke. På ett år blir det 2.548 timer, noe som gir en strømregning på 2.520 kroner. Med riktig belysning og smartere bruk kan familien halvere energibruken til belysning og spare 1.260 kroner. 

Enova støtter energitiltak i en markedsintroduksjon– når etterspørselen er lav og prisene høye. Støtten skal stimulere salget, slik at energitiltaket blir en etterspurt vare med lavere pris og mange tilbydere. Ulike typer belysning er etablere produkter, og krever ikke støtte for å bli etterspurt.  

Når du skal planlegge belysningen er det viktig å se på hvilke behov som skal dekkes i de ulike rommene. Hvis du bygger nytt eller rehabiliterer, bør vinduene plasseres slik at du utnytter både dagslyset og varmen fra sola. Plasser belysningen slik at du får det lyset du trenger. 

Riktig belysning for ulike rom:

  • Kjøkken: Velg lysrør og LED-pærer. 
  • Stue og oppholdsrom: Ta utgangspunkt i enkeltbehov – da får du som regel god belysning for hele rommet. Bruk LED-pærer når det er behov for mer lys.
  • Barnerom og soverom: Velg lysrør i taket og LED-pærer for annen belysning.
  • Baderom: Sørg for at dagslyset gjør badet lyst og innbydende, og velg LED-pærer med lav styrke i speilbelysningen. Med det oppleves den ikke som blendende. Det kan være behov for en armatur med lysrør i taket. 
  • Loft og kjeller: Velg sparepærer eller lysrør som har lang levetid og lav energibruk.
  • Utelys: Velg LED-pærer med lyssensor eller tidsstyring.

For deg som er i gang med å bygge nytt, rehabilitere eller pusse opp. Det er smart å starte med en helhetlig belysningsplan. 

Lyspærenes levetid avhenger av hvor mye de brukes. Den enkleste måten å spare lyspærene og energibruk på, er derfor å slå lyset av og på etter behov. Det finnes en rekke systemer som lar deg styre belysningen i boligen med fjernkontroll, mobil eller pc.

Systemene kan også styres automatisk med sensorer:

  • Bevegelsessensorer har en føler som reagerer på bevegelse slik at lyset slås på. Det slås av igjen etter en gitt tid uten at føleren har merket bevegelse. Bevegelsessensor passer i rom som brukes i korte perioder, blant annet wc, bod, trapp og gang. 
  • Dagslysfølere reagerer på dagslys, og slår på lyset når det begynner å bli mørkt ute. Dagslysfølere er praktiske i utelamper. Det finnes også pærer med innebygget fotocelle for bruk i utelys. 
  • Tidsur slår lyset av og på etter klokken. 
  • Dimmere lar deg dempe belysningen. Det gir mer behagelig lys, samtidig som pærene bruker mindre energi. Enkelte sparepærer kan ikke dempes. Se derfor etter dimme-symbolet på esken.

Kombinasjonsmuligheter

Det kan være lurt å kombinere energieffektiv belysning med andre energitiltak. Gjør du tiltak som støttes av Enova, får du penger tilbake.

Publisert 27.12.2016