Gå til hovedinnhold Sitemap
Søk
LOGG INN
-->
2 barn som leker utenfor leiligheter

Leilighet

Du som bor i leilighet kan gjøre mange energitiltak for å få lavere energibruk og bedre inneklima. Dette uten å involvere sameiet eller borettslaget.

Her er energitiltakene du kan gjøre på egen hånd

Ta kontroll over energibruken din ved å installere et automatisk varmestyringssystem.

Da kan du regulere temperaturen og skru varmen av eller på. Dette i stedet for å varme opp hele leiligheten med samme temperatur døgnet rundt. For hva er vel vitsen med å ha varmen på full guffe når du er bortreist eller ligger og sover?

De fleste nordmenn som bor i leiligheter får varmen fra elektriske panelovner. Moderne varianter kan kobles til varmestyringssystemer, noe som er relativt billig. Dessuten er montering og bruk lettvint. Med et slikt system kan du senke temperaturen i hele leiligheten eller i enkelte rom. Deler du inn leiligheten i temperatursoner ved hjelp av termostater, kan du redusere energibehovet til oppvarming med 10 til 15 prosent. Enda bedre er det hvis du bruker temperatursenkningsautomatikk og tidsstyring. Da kan energibehovet bli inntil 20 prosent lavere.

Med et mer avansert system kan du styre lys, tv, komfyr, kaffetrakter og så videre. I tillegg til å overvåke alarmer og varsle vaktsentral. Du styrer dette fra en sentral enhet i leiligheten, eller via mobiltelefonen. Har du to panelovner? Da kan en enkel styringsenhet for hver av dem være tilstrekkelig. Eldre ovner må imidlertid byttes ut med mer moderne varianter for at det skal fungere.

Les mer om varmestyringssystem

Har du en gammel vedovn i leiligheten? Du bør vurdere å erstatte den med en rentbrennende vedovn eller en moderne pelletskamin. En av fordelene med pelletskaminen, er at du kan mate den med pellets for ett til tre døgn av gangen. Termostatstyring gir dessuten økt komfort. Pellets er normalt rimeligere enn ved, og tar opp mindre plass. Husk å sjekke om pipeløpet er dimensjonert for pelletskaminer – hvis ikke kan pipa skades over tid.

Sprekker rundt vinduer og dører fører ofte til varmetap. Dette kan du fikse relativt enkelt – uten å be om lov fra styret i sameiet eller borettslaget. Løsningen er å montere tettelister og isolere mellom veggen og karmen på døra eller vinduet.

Les mer om tettelister  

God planlegging gir best resultat. Hvis du vil gjøre enkelttiltak i din egen leilighet, har du mulighet til å kontakte en energirådgiver. Denne fagpersonen vil kartlegge boligen og finne luftlekkasjer gjennom termografering.

Les mer om energirådgivning

Er det behov for å gjøre mer omfattende tiltak, som å etterisolering, må du få med deg borettslaget eller sameiet. Du gjør lurt i å engasjere deg i styret, for blant annet å foreslå at dere søker kartleggingsstøtte hos Enova. Med det får dere god oversikt over hva som skal til for at bygningen blir energieffektiv. Tilbudet gjelder for borettslag og sameier med minst 10 enheter.

Har du planer om å kjøpe ny leilighet? Husk å spør om standarden på isoleringen og ventilasjonen. Dette har nemlig stor betydning for inneklimaet.

Enova har laget en liste med energirådgivere. Vi anbefaler å hente tilbud fra flere, og tar en prat med venner og kjente som tidligere har fått hjelp. Sørg for at energirådgiveren du velger har riktige kvalifikasjoner.

Å sjekke referanser er viktig også når du skal hyre inn fagfolk som skal utføre arbeidet. Vær trygg på at de du velger tar ansvar for at energiplanen følges.

Borettslag og boligsameier får ikke støtte gjennom Enovatilskuddet, men kan søke støtte gjennom andre programmer. 

Les mer om støtte til sameier og borettslag 

Aktuelle energitiltak for deg som bor i leilighet