De hadde lovet hverandre aldri å gå i gang med et omfattende oppussingsprosjekt. Så fikk Ellen Marie Stordalen og Rolf Korneliussen et tilbud de ikke kunne si nei til. Nemlig å kjøpe en eldre enebolig på Nordstrand.
Publisert 05.05.2017 av Enova
Kostnader og støttesatser kan ha endret seg siden historien ble skrevet.
Ellen og Rolf sitter i stua og ser barna Fryd (6) og Mille (3) løpe barføtt rundt på gulvet. Ettermiddagssola skinner inn gjennom store glassflater. Ute vitner snøfallet om bitende kulde, men inne er det lunt.
mai 2014 kjøpte familien en enebolig fra 1932. Men mye har forandret seg i huset siden de signerte kjøpskontrakten. Ellen lar blikket gli over rommet, og sier:
– Vi skal bo her resten av livet, og visste at vi måtte tilpasse hjemmet for alle livsstadier. Derfor brukte vi flere måneder på å planlegge alt ned til hver minste detalj. Og så satte vi i gang en totalrenovering.
Vedlikeholdsfritt og varig
De gikk grundig til verks – huset skulle rives innenfra og ut. Dette var den eneste renoveringen familien noen gang skulle gjøre.
– Målet var å få et moderne og funksjonelt hjem. En av de viktigste valgene våre, var at huset skulle være vedlikeholdsfritt. For eksempel har vi brukt kjerneved fra malmfuru som kledning. Den trenger verken maling eller behandling, sier Ellen.
Målet var å få et moderne og funksjonelt hjem. En av de viktigste valgene våre, var at huset skulle være vedlikeholdsfritt.
Et hus med fasade
De nye romløsningene fungerer for barnehagebarn, så vel som når redet er tomt og foreldrene har huset for seg selv. Veggene er plassert ved bruk av millimetermål. Huset har dessuten fått 50 kvadratmeter ekstra, slik at familien nå har totalt 225 kvadrat å boltre seg på.
– Vi har satt inn større vinduer, og undersøkt forskjellige møbelplasseringer for å tilpasse innredningen etter de nye lysforholdene i rommet. Det har gått med mange timer i huset for å teste at planene våre fungerte i praksis, sier Ellen.
– Et premiss å heve energistandarden
Skulle de bygge et hus for fremtiden, visste de også at de ville tjene på å gjøre energioppgraderinger. Ellen jobber i Miljødirektoratet, Rolf i Statnett. De tok med seg jobben hjem da de pusset opp.
– Å heve energistandarden var et premiss fra starten. Derfor fikk vi besøk av en energirådgiver, som hjalp oss å finne ut hva vi burde gjøre, sier Rolf.
Etter anbefaling fra eksperten, investerte de i moderne energiløsninger. All varme distribueres i gulvet – i hele huset. Bergvarmepumpe, vannbåren varme i gulvet, energistyringssystem, balansert ventilasjon og tette vinduer gjør hjemmet både behagelig og energieffektivt.
Godt inneklima og bedre energimerke
en mann og hjelper et barn å ta på rosa støvler
en person som trykker på en knapp på en vegg
Energimerket hevet fra rød F til grønn B
Boligen til Ellen og Rolf har mindre varmetap enn dagens standard (TEK10), og har fått energimerking grønn B. Før oppgraderingen, hadde energirådgiveren klassifisert boligen som klasse rød F.
– Da boligen vår var klar, var det ifølge energirådgiveren kun 247 andre i Norge med tilsvarende eller bedre standard, sier Rolf.
– Jeg blir alltid glad hver gang vi kommer hjem fra besøk hos noen som har kalde gulv og tett luft. Hos oss er det alltid komfortabelt, sier Rolf, og puster dypt inn for å demonstrere.
Å heve energistandarden var et premiss fra starten.
Familie ved spiseplassen
Prosjektet møtte veggen
Da oppussingsprosessen startet, ble det en sterk kontrast til harmonien familien forestilte seg. Problemene banket på døra.
Rolf sukker, men må likevel humre når han tenker tilbake på alt de har vært gjennom.
– Det har vært øyeblikk der jeg har drømt om borettslagsleilighet med heis til døra og panelovner på veggen, sier han.
I februar 2015 skulle de flytte inn. Familien tok med seg alle eiendelene sine, og kom på plass i sitt nye hjem. Endelig, tenkte de.
– Men huset var jo ikke ferdig. Vi hadde ikke varme, og det funket dårlig når gradestokken viste minusgrader ute og vi hadde to små barn. Før julen 2015 fikk vi slengt opp juletreet. Også da kom flere problemer på besøk, sier Rolf.
Veggene sprakk. De måtte pakke ned møblene og male på nytt fem ganger. Hele familien flyttet inn på lekerommet til barna mens andreetasjen ble ordnet. Først julen 2016 var hjemmet blitt som de forestilte seg. Lun gulvvarme, millimeterpresist lysinnslipp, friskt inneklima og stilren og praktisk innredning.
– Følg opp arbeidet underveis
Før gyver løs på ditt eget totalrenoveringsprosjekt, bør du oppsøke råd hos noen som allerede har vært gjennom prosessen. Selv er Ellen og Rolf glade for å kunne dele sine erfaringer.
– Forbered deg på at det er en lang prosess. Hyr inn en erfaren totalentreprenør som kan ta prosjektlederrollen for deg. Det gjorde vi lurt i. Selv om vi har hatt problemer, har entreprenøren tatt ansvar og funnet løsninger, sier Ellen.
Men det er likevel ikke bare å signere en kontrakt og vente på at de skal gjøre arbeidet for deg:
– Vær nøye, og følg opp arbeidet underveis. Rolf var innom huset nesten hver dag for å se at alt gikk riktig for seg, tok bilder og dokumenterte. Når problemene dukket opp, hadde vi i det minste dokumentasjon og detaljerte kontrakter i bakhånd.
Både Ellen og Rolf er enige om at det er lurt å snakke med Enova på forhånd. De fikk 110 000 kroner i støtte, men kunne fått enda mer om de hadde vært bedre kjent med støtteprogrammene.
– Kontakt Enova tidlig i prosessen. Og sørg for at du har en entreprenør som forstår hva Enova krever for å kunne gi støtte, sier Rolf.
Ettermiddagssola er i ferd med å forsvinne bak horisonten. Fryd kaster seg ned i sofaen, og vifter med føttene.
Jeg går alltid uten sokker hjemme, både i hverdagen og i helgene.
– Jeg går alltid uten sokker hjemme, både i hverdagen og i helgene, smiler hun.
Hun graver seg inn i mammas lune armkrok. Det har vært nok lek for i dag – energien tok slutt akkurat i tide til barne-TV.
– Ja, vi går barføtt, selv på kalde vintermorgener. Dette er drømmehjemmet vårt, både for i dag og for fremtiden. Etter så mye planlegging og arbeid, er det fantastisk å kjenne at vi ikke ville gjort noe annerledes. Det var definitivt verdt det, sier Ellen.